Bláha (ANO): Někteří nechcete poslouchat argumenty těch, kteří nechtějí ve svátek pracovat

08.03.2019 16:34

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 3. 2019 k návrhu poslanců Patrika Nachera, Jaroslava Faltýnka, Martina Kolovratníka, Zbyňka Stanjury a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě

Bláha (ANO): Někteří nechcete poslouchat argumenty těch, kteří nechtějí ve svátek pracovat
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ANO v Libereckém kraji Jiří Bláha

Vážené kolegyně, vážení kolegové. Na začátku bych chtěl ještě jednou popřát všem ženám k dnešnímu svátku a právě vzpomenout na jeho vznik. Právě před více jak 110 lety ženy v Americe šly hájit svoje práva a svobodu. Právě před více jak 110 lety vyšly do ulic, aby vzpomenuly na své uhořelé kolegyně v rámci závodu, kde podnikatel nechtěl umožnit ženám vyjádřit svobodně svůj názor. A proto mě hrozně zaráží, že někteří nechcete poslouchat argumenty těch, kteří nechtějí ve svátek pracovat. Předcházející vládní garnitura definicí a schválením státního svátku určila pravidla a stanovila určitý druh omezení a výhod. Státní svátek je dnem pracovního klidu a volna, významným dnem státnosti České republiky, ale hlavně pro všechny občany bez rozdílu.

Výhody tohohle dne - máme den pracovního klidu a volna. Možnost trávit tento den s rodinou, dětmi, rodiči, prarodiči, příbuznými, přáteli. Je čas na důstojnou oslavu, zamyšlení nad tradicemi, protože podle tradic když se podíváte do první republiky, do Rakouska-Uherska a jiných dob, tak přijdete na to, že vždy se svátky dodržovaly. Všude bylo zavřeno, nikde se neobchodovalo. V naší zemi to tak vždycky bylo. Takže to jsou výhody toho státního svátku.

Nevýhody a omezení, která dneska máme. Máme omezený provoz místní a celostátní veřejné dopravy. Máme omezený provoz většiny zdravotnických zařízení. A teď bych vás kolegy zdravotníky rád vyzval. Pracujete snad v nemocnicích na plný výkon? Jsou tam všichni doktoři a všechny sestry? Nejsou omezeny žádné operace? Nejsou. Takže praktičtí lékaři mají otevřeno, zubaři mají otevřeno, specialisté mají otevřeno. Je omezen provoz lékáren. Většina lékáren v České republice má zavřeno.

Omezený provoz všech zájmových spolků. Uzavřený provoz úřadů. Uzavřený provoz složek státní správy. Uzavřený provoz ministerstev, uzavřený provoz Sněmovny, uzavřený provoz škol, školek, jeslí. A tady u toho bych se zastavil, protože většina těch, kteří jdou do práce jsou ženy. Kam asi většinou když jsou v práci dávají své děti? Do těch škol, školek, jeslí. Nemůžou, musí oslovit svoji rodinu, aby se o jejich děti postarala. Všichni tady zvedáte ruku, že potřebujeme podpořit rodiny s dětmi. Tímto je moc nepodpoříme. Co je zajímavé, že je uzavřen prodej automobilů. Většina prodejců automobilů přestože vytvářejí největší HDP a největší zisk v rámci naší České republiky, tak mají zavřeno.

Chtěl bych se tady u té první části zmínit o jedné věci. Myslím si, že je důstojné se zabývat myšlenkami, které tady byly odjakživa. To znamená, že v neděli se nepracovalo, chodilo se do kostela a svátek se ctil. Jeden z navrhovatelů byl součástí strany, která toto celou dobu propaguje a za jeho předsednictví i propagovala. Tak mě zaráží, že najednou hovoří úplně jinak.

Argumenty navrhovatelů odměna a peníze. Přečtěte si zákoník práce. Zaměstnanci náleží za práce ve svátek v první řadě možnost čerpat náhradní volno. Někteří, kteří mají nepravidelnou pracovní dobu a já jím říkám takzvaní ksindlové, tak plánují pravidelně pracovní dobu tak, aby na svátek vyšlo zaměstnancům vždycky den pracovního volna. Takže pak jim ten svátek nikdy nezaplatí. Takže tím byste se měli zabývat a možná že byste nastavili více rovnosti mezi námi všemi.

Argumenty navrhovatelů, právo a svoboda. Svoboda podnikání. Opravdu chcete stavět právo a svobodu jedné firmy nad právo a svobodu tisíce rodin, právo a svobodu podnikat nad právo a svobodu mít ve svátek volný den tak, jak je v zákoně stanoveno? Opravdu chcete stavět právo a svobodu několika zahraničních vlastníků, kteří veškerý zisk vyvedou mimo republiku nad právo a svobodu českých občanů a firem? Navržená úprava, další argument. Navržená úprava dopomáhá těm, kteří mohou mít otevřeno nakoupit suroviny a zboží. Tento argument nemá svůj reálný ekonomický ani sociální podklad. Žádný podnikatelský subjekt nezatíží svůj podnikatelskou činnost nebo svůj podnik žádným úkonem, pracovní dobou, pozváním lidí do práce tak, aby zhoršili už tak špatnou ekonomickou situaci v den svátku. Protože ve svátek je běžné a v létě nedosahují obraty těchto obchodů, které mají ve svátek otevřeno ani 30 procent běžného dne. Kdežto mzdové náklady jsou dvoj- až trojnásobně vyšší. Nechce zatěžovat rodiny spolupracovníků zbytečným nástupem do práce v den svátku. Prostě žádná firma, která zaměstnává lidi, tak si váží svých zaměstnanců a nechce zatěžovat zbytečně jejich rodiny tím, že manželky nebo otcové, nebo známí budou v práci. Veškeré firmy, instituce, nemocnice, které musejí zajistit v den svátku běžný provoz, omezují co nejvíce rozsah svých služeb tento den na minimum. Opravdu chceme stavět právo a svobodu jednotlivců nad právo a svobodu většiny národa? Našich spoluobčanů? Pokud ano, tak jim to prosím řekněme rovnou, že je nám jedno, že vaše děti budou trávit bez svých rodičů. Je nám jedno, že nemáte možnost důstojně oslavit svátek. Je nám jedno, že v době, kdy většina národa slaví a odpočívá, vy musíte do práce. Nám jde především přece jen o to, abychom my mohli jít do obchodu a splnili si své potřeby.

Je to úsměvné, opravdu je to úsměvné. Tady zaznělo, že mé příspěvky jsou úsměvné, ale pro mě je tohle k pláči. A já bych vás chtěl jen poprosit, zvažte dobře své rozhodování, jestli opravdu chcete stavět právo a svobodu našich občanů nad právo a svobodu jedné firmy. Děkuji za pozornost. (Potlesk vpravo.)

Jiří Bláha

  • ANO 2011
  • Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…