Blaha (ODS): Dokážeme v průměru zrecyklovat už skoro polovinu všeho odpadu

20.05.2023 22:16 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k třídění odpadu.

Blaha (ODS): Dokážeme v průměru zrecyklovat už skoro polovinu všeho odpadu
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

NÁMĚSTÍ ZASYPANÉ ODPADKY? Nebojte, naštěstí to byla jen kontrolovaná „šoková terapie“.

Na fotkách vidíte zhruba 1 tunu směsného komunálního odpadu, takže zhruba jedno plné popelářské auto. Cílem celé akce bylo odpad projít a zjistit, kolik odpadu ještě končí v černých popelnicích zbytečně.

A už dokonce máme i výsledky: z vysypané směsi mohlo být ještě 56 % odpadu dále vytřízeno. Největší rezervy máme v třízení bioodpadu, který tvořil 22 % vzorku. Pak to byly plasty s 11 % a papír s lepenkou na 10 %. Ale věřím, že to do budoucna určitě zlepšíme.

Aby se nám to povedlo, tak postupně rozvíjíme a zlepšujeme podmínky pro sběr třízeného odpadu. Tento měsíc jsme třeba přistavili nové nádoby na kov do Štěpnic k domovu pro seniory, na ulici Slovácká, do Jarošova na sídliště Markov u Kotelny, na ulici Jižní v Mařaticích a také na sídliště Východ - do ulice Lomená u plynové kotelny. A celou řadu kontejnerových stání opravujeme. Čím jednodušší a dostupnější možnosti pro třídění, tím více ulevíme životnímu prostředí.

Součástí akce navíc bylo i vzdělávací okénko odborníků z firmy EKO-KOM jak pro děti, tak pro dospělé o tom, jak třídit ještě lépe.

Výběr našeho města pro tuto akci není vůbec náhodný. V třízení odpadů totiž patříme k nejlepším u nás. Dokonce jsme vloni získali ocenění Křišťálová popelnice za nejvíce vytřízeného odpadu na hlavu (95 kg) v rámci celého Česka.

A jedna zajímavost na závěr: v Česku dokážeme v průměru zrecyklovat už skoro polovinu všeho odpadu. Věřím, že ještě pár takových akcí a číslo ještě razantně vzroste. Má to smysl.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…