Blaha (ODS): Ondráček odstoupil, Babiš prohrál

07.03.2018 9:40

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček nakonec ve funkci šéfa parlamentní komise pro dohled nad GIBS vydržel zhruba 100 hodin. Po mohutných protestech veřejnosti dnes rezignoval, protože komunisté ztratili podporu Hnutí ANO.

Blaha (ODS): Ondráček odstoupil, Babiš prohrál
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

Co to bude znamenat pro šance Andreje Babiše na sestavení vlády s většinovou parlamentní podporou, to se teprve uvidí. V této chvíli je nejdůležitější zpráva, že existují hranice veřejného názoru, za které prostě nelze zajít. Výbuch hněvu byl nečekaně silný. Proti Ondráčkovi, ale vlastně proti všemu tomu postupujícímu utahování liberálně demokratických šroubů, vyšlo v pondělí do ulic v mnoha českých a moravských městech několik desítek tisíc lidí. Hodně přes sto tisíc lidí už podepsalo i výzvu „Milion chvilek.“ To nejsou žádná zanedbatelná čísla.

Podle mého názoru ta veřejně vyjádřená nespokojenost nejvíc překvapila Andreje Babiše. Je stále nejpopulárnějším politikem, ale jeho popularita poměrně rychle klesá. Poprvé ho více lidí vnímá negativně než pozitivně. Hnutí ANO je stále zdaleka nejsilnější strana, ale vzhledem k tomu, že naprosto závisí na popularitě svého předsedy, mohou se věci začít rychle měnit. Babiš v minulých letech hodně investoval do vykopání příkopů mezi ANO a stranami, které jsou hodnotově zakotvené na ideálech liberální demokracie. Spoléhal se na to, že je to ve skutečnosti jenom takové klišé, kdežto v reálné politice to nakonec převálcuje svým absolutním pragmatismem.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec


Zcela prvoplánově se zaměřil na spolupráci s SPD a KSČM. Možná chtěl tímto způsobem ostatní strany „vycukat“ ze svých pozic. Nepočítal s tím, že by i v dnešní době mohl idealismus převládnout nad pragmatismem. Nemohl si ruce ušpinit mlátičkou Ondráčkem, a tak ho hodil přes palubu. Určitě tím šokoval nejen komunisty, ale i mnohé své vlastní poslance, kteří ze sebe udělali úplné idioty, když v parlamentní diskusi obhajovali Ondráčkovu minulost. Ten přitom neprojevil ani minimum jakékoli lítosti nad tím, že v roce 1989 mlátil lidi. Komunisté se nyní ve vzteku nad svou jasnou prohrou rychle odhalují. Hovoří o listopadovém „převratu.“ Jsou to stále titíž bolševici. Představují jasné zlo, i když – zůstanou-li i nadále mimo vládní pozice – nepředstavují aktuální nebezpečí. 

Pár křiklounů, pražská havlérka, lumpenkavárna, drahošovci, fíkusovci, a já nevím jaké další eufemistické označení si na účastníky protiondráčkovských protestů vymyslí veleduch Ovčáček, v minulých dnech možná uspěli víc, než by sami očekávali. Není vůbec vyloučené, že ta hlavní změna nakonec proběhne uvnitř Hnutí ANO. Z mého pohledu jsou to všechny věci, na které se mi dívá moc hezky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…