Blaha (ODS): Pokleslý Zlatý slavík, nové zdanění automobilů a vystrašená Česká republika

01.12.2015 19:01

Přiznám se, že anketu Zlatý slavík už roky nesleduji, protože mě prostě nezajímá. Mám takový ten automobilový hudební vkus, protože muziku poslouchám nejčastěji v rádiu na cestách.

Blaha (ODS): Pokleslý Zlatý slavík, nové zdanění automobilů a vystrašená Česká republika
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Uznávám, že jsem díky tomu v zajetí rozhlasových playlistů a možná mě míjí spousta skvělé muziky. Důležité je, že mi to prostě nevadí. Já jsem obyčejný konzument a od muziky v rádiu neočekávám žádný hluboký kulturní zážitek. Úspěch kapely Ortel mě však zarazil, protože jsem o nich jak živo neslyšel. Vyhledal jsem si proto jejich produkci na internetu a srdečně jsem se zasmál. Trošku mi to připomnělo slova z písničky Známka punku od Visacího zámku, že každé zboží se najde svého kupce. Nebudu řešit paranoidní texty, ani mizernou muziku. Pochopil jsem totiž, že hlasující vyjádřili v anketě svůj politický názor a o hudbu jim vůbec nešlo. To je samozřejmě legitimní, ale smysl hudební ankety to poněkud znevažuje. To je jako udělit Cenu Thálie za největší zadek.

Podle vlády by silniční daň měli platit všichni majitelé osobních aut. Nejnovější literárně politický paskvil nazvaný Národní akční plán čisté mobility je pro mě kandidátem číslo jedna na veřejné spálení. Státní byrokracie uvažuje tak, že dodatečná tisícovka ročně zvýší příjmy státního rozpočtu o nějakých 4,5 mld. Kč. Tyto peníze následně úředníci formou dotací přerozdělí na nákup ekologických vozů. Na nový elektromobil stát přispěje jednorázovou částkou 200 tis. Kč. Tohle je zrůdná politika, která pomůže pouze majetným lidem. Nejhorší je, že dotace půjdou z kapes těch, kteří si nákup nového auta nemohou dovolit. Už nyní je převod starších aut nesmyslně zatížen mnohatisícovým poplatkem. A teď si stát usmyslel, že americká Tesla, bankrotářská firma světové celebrity Elona Muska, potřebuje z České republiky nějaké dotace na ty svoje superdrahé elektronesmysly. To je naprosto skandální a nepřijatelné. Pokud si to vláda prosadí, tak považuji za svoji občanskou povinnost zákon naplnit tak, aby to pro stát bylo extrémně zatěžující. Pokud všichni zaplatíme tu tisícovku hotově na jediné pokladně Finančního úřadu, tak se z toho správa sesype a daň raději zase zruší.

Česká republika se momentálně stala vystrašenou zemí. Teroristé tak dosáhli svého, aniž by museli na našem území jakkoli zasáhnout. Zastupitelé v některých městech se nechali zahnat do argumentační pasti, že budou-li veřejně rozsvěcet vánoční stromky, ohrozí životy občanů. Při každém shromáždění osob existuje riziko, že se stane něco tragického. Je správné přijímat opatření snižující taková rizika, ale není možné zajistit stoprocentní bezpečnost. Občané České republiky se nebudou cítit bezpečnější, pokud zrušíme všechny sportovní a kulturní akce, pokud vyhlásíme zákazy vycházení a na každý roh postavíme dvojici policistů. Jistě se tím omezí možnost spáchat teroristický čin, ale společenské náklady (nejen ty ekonomické) budou neúnosné: bude to takový terorismus bez teroristů. A to určitě nechceme. Jsem si jistý, že bychom měli naopak žít naše životy dál, jak jsme zvyklí. Rozsvěcování vánočních stromků, adventní trhy a různé vánoční kulturní akce žádné nepřiměřené bezpečnostní riziko nepředstavují.

Psáno pro blog.idnes.cz

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.