Blaha (ODS): Sobotkův postoj k NATO, pekelná jízda Válkové a církevní restituce

09.06.2014 21:50

Premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že nestojíme o vojáky USA. Cítíme se prý bezpečně, tudíž: Yankee, go home.

Blaha (ODS): Sobotkův postoj k NATO, pekelná jízda Válkové a církevní restituce
Foto: stanislavblaha.cz
Popisek: Stanislav Blaha

Plynule na něho navázal slovenský premiér Robert Fico, který Sobotkovo oznámení doplnil o vysvětlení, že by nám přítomnost cizích vojsk na našem území připomínala rok 1968. Kdyby páni premiéři použili formulaci, že „momentálně“ či „v tuto chvíli“ není přítomnost spojeneckých vojsk na našich území nezbytná, ještě bych to pochopil. Věc ani nestojí tak, že by američtí mariňáci stáli seřazeni ve vyloďovacích plavidlech a čekali, která spojenecká země se jich ujme. Takto ale oznámili, ať s námi spojenci nepočítají. Osobně mě nesmírně mrzí, že spojeneckou přítomnost odmítají i někteří představitelé konzervativní pravice. Sice k tomu mají úplně jiné důvody, ale ve výsledku je to prašť jako uhoď. Jsem velice kritický k jednostranné démonizaci Ruska, ale přehlížet jeho imperiální tradici a USA vnímat pouze jako levicovou zemi, to je absurdní přístup hraničící s politickým kretenismem.

Pekelná dámská jízda v podání ministryně spravedlnosti Heleny Válkové a její dnes už bývalé náměstkyně Hany Marvanové je pro nezúčastněné oko a ucho typická pavlačová boxovačka: pomluvy a drby. Mohlo by mě to těšit, protože to poškozuje renomé vlády, resp. Hnutí ANO. Ale netěší mě to ani trošku. Jasně se ukazuje, že nám vládne parta politicky nesourodých osob, o jejichž motivech vůbec nic nevíme. Politici, kteří se poprvé potkali někdy v loňském roce v ředitelně Agrofertu, se prostě nemohou opřít o sjednocující ideologii. Dokonce tvrdí, že ideologie je chyba, protože hlavní je „odbornost.“ Vypadá to velice pěkně a výborně se to prodává: „Vždyť politici jenom kradli a lhali vám, kdežto my máme odborníky, kteří makají, jsou bohatí a úspěšní.“ Však to známe. Pan majitel Hnutí ANO, Andrej Babiš, to opakuje už i místo pozdravu. Jenomže se ukazuje, že když odborníci nehájí ideologické zájmy, tak hájí pouze svoje zájmy. A to dost tvrdě.

ČSSD vzdala znovuotevření tématu církevních restitucí. A já jsem opravdu rád. Doufám, že v této věci končí období laciného populismu. Sociální demokraté byli celou dobu v naprosto schizofrenní situaci. Na jedné straně sbírali hlasy voličů, kteří jsou u nás krajně proticírkevně naladění. Na druhé straně jim ale nikdy nevadilo inkasovat nájemné z Lidového domu, který prostřednictvím své akciovky sami zrestituovali. Jejich podivný názor na spravedlnost nyní osamoceně hájí pouze hejtman Michal Hašek. A o jeho motivech není potřeba pochybovat. Michalovi Haškovi šlo vždycky hlavně o Michala Haška. Jsem docela zvědavý, jak se s tím ČSSD vyrovná. Celé roky krmila své voliče tím, jak s církvemi zamete. Nic přitom nedbali na to, že by k tomu potřebovali souhlas těch církví. Prý to vyjednají, i kdyby se kardinál Duka stavěl třeba na hlavu. Dopadlo to přesně tak, jak to dopadnout muselo. Jak se s tím srovnají voliči, to je veliká neznámá. Já se obávám, že to posílí nesystémové strany – v tomto případě komunisty.

Psáno pro blog idnes.cz.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Stanislav Blaha

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …