Bláha (ODS): Studie prověří možnost parkování pod povrchem Velkého Náměstí

18.10.2019 7:37

V procesu projednávání projektu rekonstrukce Velkého náměstí město prověří možnost parkování pod povrchem této plochy v historickém centru Hradce Králové.

Bláha (ODS): Studie prověří možnost parkování pod povrchem Velkého Náměstí
Foto: ODS
Popisek: ODS

Rada nyní odsouhlasila studii, která by měla prověřit možnosti parkování pod povrchem, vyhodnotit současný stav povrchu a inženýrských sítí, navrhnout etapizaci a projednat způsob provedení stavby s památkáři. Během léta si už radnice nechala zhotovit geologický průzkum.

„Snažíme se problém s parkovacími místy řešit všemi možnými způsoby, chceme vrátit Velkému náměstí funkci přirozeného společenského centra. Snahou je odblokovat záměr rekonstrukce Velkého náměstí, územní rozhodnutí je ale zatím v Hořicích. Je třeba dojít ke konsenzu mezi dostatečným počtem míst, která by odpovídala jak návštěvnosti centra Hradce, tak vyhovovala rezidentům. Chceme prověřit možnou výstavbu podzemního parkoviště pod Velkým náměstím s vjezdem z Komenského ulice. O relevanci tohoto projektu rozhodne až plánovaná studie,“ sdělil náměstek primátora Jiří Bláha. Před zhotovením zmiňované studie byly provedeny přípravné průzkumy a práce, kterými jsou v první řadě zhodnocení geologických poměrů pro uvažovaný záměr.

Plánovaná studie Velkého náměstí prověří možnosti parkovacích kapacit pod povrchem včetně variantního řešení podzemní části včetně posouzení vjezdových objektů a poskytne návrh zázemí pro návštěvníky historického centra jako součást parkovacího objektu. Rovněž by měla sledovat stav podloubí, tedy povrchy a inženýrské sítě. Studie počítá s návrhem etapizace výstavby. Možný záměr rovněž bude projednán s orgány památkové péče, vybranými dotčenými orgány a organizacemi a zástupci vlastníků.

Celkem za tyto podklady město zaplatí bezmála jeden milion korun včetně DPH. „Projekt je a bude samozřejmě intenzivně projednáván s památkáři, zatím jsme ve stavu úvah a možných řešení. Musíme zjistit, co by lidem nejvíce vyhovovalo a bylo nejlepším možným řešením,“ dodal Bláha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu