Blažek (ODS): Život mě naučil, že právní úprava nestačí

19.09.2018 14:23

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 19. září 2018 k trestnímu zákoníku

Blažek (ODS): Život mě naučil, že právní úprava nestačí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Děkuji za slovo. Já jsem se vlastně přihlásil proto, abych mohl reagovat na první vystoupení pana kolegy Michálka. Čili první, on jich měl více. No, ono to snad bude asi věkovým rozdílem. Pan Michálek nám tady četl - a v tom já se nepřu, kolik že je u nás zákonných různých norem, které nás chrání před zneužíváním moci orgánů činných v trestním řízení.

Jenomže, jak mně tak přibývají šediny, tak mě život naučil, že právní úprava nestačí. Aby se tohle mohlo aplikovat, tak musí být jiný orgán činný v trestním řízení. To znamená jiný státní zástupce, který bude postihovat toho státního zástupce, který se dopouštěl nějakého zneužívání moci, což se věru neděje buď vůbec anebo minimálně, a je téměř nemožné, aby se něco takového dělo, že tam zkrátka a dobře platí něco, co bych nazval stavovská solidarita. A to už tedy něco musí být. To už někomu musí zbýt nebo něco takového, aby se to nějak postihovalo. Nějaké nezákonné nasazování odposlechů apod. To si tedy navzájem nepostihují, ale mám obavu, že postihovat nikdy nebudou.

To druhé. Pan kolega argumentoval - Rakousko, Slovensko, že to úpravu mají. Víte, to se to v tom Rakousku a Slovensku upravuje, když na jejich území není město Olomouc. Také bych státního zástupce naprosto klidně posiloval. Nebýt toho, že u nás máme Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Padl zde případ Zadeh.

Kdo to dělá? Samozřejmě, že oni. V Rakousku a Slovensku je možné, aby přes územní působnost obsadilo jedno státní zastupitelství centrální orgány státu, za pět let nemělo jediný rozsudek a dokonce udělali lživou tiskovou konferenci, na které nebyla pravda ani dobrý den? Protože to byl mimořádně škaredý den shodou okolností. Je to možné v Rakousku a na Slovensku? Není. To se jim to zavádí takovéto trestné činy!

Třetí případ z nedávné doby, a jsme zase v Olomouci, a to je, prosím vás, případ takzvaný Tuhý, který hýbal touto Sněmovnou. Já se nechci vracet k nějakým SMS Tesco SV a podobně, ale jedna věc se stala. Ti pánové v Olomouci, pořád ti stejní, nebyli schopni prokázat jakoukoli trestnou činnost policejnímu prezidentovi, tak ho prostě předhodili novinářům, to znamená, pověřili pana Komárka, aby si někde stoupl a řekl to, co řekl, a to je další zneužívání moci, které v Olomouci je pracovní metodou. Ti pánové si myslí, že pokud nemají důkazy, tak to prostě předají novinářům a toho člověka zničí jinak.

Já odmítám, dokud mají kousek státní moci lidé, jako je doktor Šereda, doktor Bajgar a někteří další, jim ještě předhodit znalce. Odmítám. Oni zneužívají moc už teď a představte si, k čemu dojde. Já být na Moravě, já jsem Moravák jako poleno, ale být tam znalcem po schválení tohoto zákona, už nikdy v životě nebudu dělat znalecký posudek. Když jim nevyhoví, tak mohu očekávat, že druhý den v 6 ráno mi prohlédnou byt. Oni uvažují jednoznačně. Kdo jim nevyhoví, toho semelou.

Takže to je ten základní důvod, proč jsem absolutně proti tomu, abychom jakýmkoliv způsobem, a to se v tomto zákoně má stát, posilovali moc státních zástupců. Zneužívají ji, už jenom tu, kterou mají dnes, takže ani náhodou pro to nemohu hlasovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.