Böhnisch (ČSSD): Nové významné dny mají připomenout oběti holocaustu a hrdiny druhého odboje

27.01.2017 10:57

Zákonodárci napříč politickým spektrem předloží na základě iniciativy poslanců Robina Böhnische a Karla Černého v příštím týdnu do Poslanecké sněmovny novelu zákona o státních svátcích, ostatních svátcích a významných dnech, která navrhne zařadit do českých kalendářů dva nové významné dny, uctívající československé oběti holocaustu a hrdiny druhého odboje.

Böhnisch (ČSSD): Nové významné dny mají připomenout oběti holocaustu a hrdiny druhého odboje
Foto: archiv poslance, tan
Popisek: Poslanec ČSSD Robin Böhnisch

„Devátý březen upomene na noc z 8. na 9. 3. 1944, kdy bylo v Auschwitz II - Birkenau zavražděno 3791 mužů, žen a dětí z tzv. terezínského rodinného tábora. Šlo o největší masovou vraždu československých občanů,“ připomíná poslanec Robin Böhnisch. V podobném rozsahu se vraždění opakovalo ještě mezi 10. a 12. červencem při konečném vyhlazení terezínského rodinného tábora.

Osmnáctý červen bude jako Den hrdinů druhého odboje odkazovat na statečný boj sedmi československých parašutistů vyslaných z Velké Británie, včetně vykonavatelů trestu smrti nad Reinhardem Heydrichem Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, v kryptě kostela Svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze proti přesile příslušníků Waffen-SS a gestapa.

Poslanci navrhují, aby Poslanecká sněmovna přijala zákon již v prvém čtení. „Jsme přesvědčeni, že oba dny do českých kalendářů neoddiskutovatelně patří. Připomínka obětí a hrdinství československých občanů přispěje k většímu povědomí o historických milnících naší země. Podpisy pod novelu jsme začali sbírat symbolicky v den 75. výročí konference ve Wannsee 20. ledna a k dnešnímu dni máme kolem 80 podpisů, další kolegové se stále připojují,“ uvedl jeden z předkladatelů zákona Robin Böhnisch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…