Brabec (ANO): Vážení, takže nula-nula-nula

27.04.2022 14:51

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 27. dubna 2022 k návrhu změny zákona o daních z příjmů, o dani silniční, o ochraně ovzduší.

Brabec (ANO): Vážení, takže nula-nula-nula
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, no, vládní koalice asi při tomhle nápadu vyšla z toho, že za prvé nandá to tomu Babišovi, protože on vyrábí tu biosložku. 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Za druhé, že hrozně ušetří ti motoristé. Dokonce myslím, že pan ministr financí hovořil o až 4,50 korun za litr, (Ministr u stolku nesouhlasí.) někde to zaznělo, byla to koruna padesát za spotřební daně plus ještě něco dalšího, plus možná další tři koruny. A za třetí, že ti ubozí zemědělci, kteří jsou dneska nuceni pěstovat tu řepku, tak tam konečně budou moci dát tu pšenici.

Vážení, takže nula-nula-nula. Začnu zemědělci. Zemědělci samozřejmě tam nic dávat nemusí, nejsou nuceni a budou samozřejmě osívat tu řepku dál, protože oni sejí nebo sází to, co se jim vyplatí. To je jasné. Zemědělci nikdo neříká, co má dělat, on se chová ekonomicky. Za druhé, jsem zvědav, jestli byť jen desetník ušetří ti motoristé na tom, že se nebude povinně přimíchávat, nebude muset povinně přimíchávat, protože samozřejmě ten dodavatel - už to tady zaznělo - je povinen plnit ty svoje evropské směrnice a tudíž bude muset něco přimíchávat a paradoxně ta biosložka je dneska nejlevnější. Kolega Munzar nemá pravdu, protože ta biopaliva druhé generace jsou dokonce dneska dvojnásobně zvýhodněna z hlediska míchání, to už schválila, jestli se nemýlím, předcházející Sněmovna.

No a to třetí, jak to tedy nandáte tomu Babišovi. No já si to zrovna úplně nemyslím, tímto, ale podstatné je, že prostě není pravda, že ten motorista tím, že se povinně přestane přimíchávat, tak na tom něco ušetří. Protože výrobce pohonných hmot bude to muset dál nějak řešit a paradoxně, zeptejte se čerpadlářů a těch výrobců, co oni by tam mohli dát. A paradoxně pro ty lidi to nakonec může být dražší než přimíchávání biopaliv první generace. Tak to je. Takže nesmysly, lež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…