Březina (ČSSD): Hlavní město je kraj. Tomu by měl odpovídat i způsob volby

27.01.2014 21:42

Pražská ČSSD bude prosazovat změnu systému voleb do zastupitelstva hl. m. Prahy.

Březina (ČSSD): Hlavní město je kraj. Tomu by měl odpovídat i způsob volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Krajský výkonný výbor ČSSD v Praze v minulém týdnu schválil podporu změnám zákona o hlavním městě Praze a zákona o volbách do zastupitelstev krajů. Pražská ČSSD chce tímto krokem změnit dosavadní silně matoucí praxi, která sice přisuzuje zastupitelstvu HMP kompetence a pravomoci krajských zastupitelů, zároveň jsou ale představitelé hlavního města voleni na základě zákona o volbách do zastupitelstev obcí.

„ČSSD dlouhodobě podporuje, aby byla překonána dvoukolejnost, kterou se volí zastupitelé krajů. Hlavní město je kraj. Proto je naprosto logické, aby bylo jeho zastupitelstvo voleno stejným systémem jako v ostatních krajích a také ve stejném termínu. Podle navrhované změny bude hlavní město jeden volební obvod, stejně jako zbylých třináct krajů. Do budoucna tak nebude možné účelově Prahu dělit na víc obvodů a volební výsledky budou reprezentativnější a spravedlivější,“ vysvětluje Karel Březina místopředseda KVV ČSSD Praha.

Pražští poslanci ČSSD proto předkládají jednak návrh na vydání zákona, kterým se mimo jiné mění zákon č. 131/2000 Sb. o hlavním městě Praze, dále pak zákon č. 130/2000 Sb. o volbách do zastupitelstev krajů a konečně také zákon č. 491/2001 Sb. o volbách do zastupitelstev obcí. Tato novela umožní konání voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy dle zákona o volbách do zastupitelstev krajů a nikoli již dle zákona o volbách do zastupitelstev obcí.

Zároveň s tímto návrhem legislativních změn předkládají poslanci ČSSD návrh ústavního zákona, který by zkrátil funkční období zastupitelstva hlavního města Prahy na dva roky tak, aby se již v roce 2016 volilo nové zastupitelstvo HMP společně s ostatními zastupitelstvy krajů České republiky.

Z hlediska všech politických stran zapojených ve volební soutěži by přijetí těchto zákonů znamenalo úsporu nákladů spojených s předvolební kampaní a s jejich vynucenou aktivací každé dva roky. Stejně tak by politickým stranám umožnilo sjednocení termínů voleb vytvářet dlouhodobější programovou a hlavně personální strategii.

„Ke sjednocení termínu voleb zastupitelstva hlavního města Prahy se všemi ostatními zastupitelství krajů navrhujeme použít právě ústavně komfortní mechanismus jednorázového stanovení kratšího funkčního období zastupitelstva hlavního města Prahy zvoleného ve volbách v roce 2014 na dva roky. V ústavní historii České republiky byl obdobný mechanismus použit v ústavním zákoně České národní rady č. 64/1990 Sb., jímž bylo ústavou stanovené volební čtyřleté období pro volby do ČNR v roce 1990 změněno na 24 měsíců. Uvedena právní úprava ústavním zákonem o funkčním období zastupitelstva hlavního města Prahy zvoleného v roce 2014 nevyvolává žádné nároky na státní rozpočet ani na rozpočty krajů a hlavního města Prahy a vede k zachování ústavní konformity České republiky, pokud jde o jednotu podmínek pro volby do zastupitelstev krajů a na stejné úrovni postaveného zastupitelstva hlavního města Prahy,“ dodal Petr Dolínek místopředseda pražské ČSSD.

Pražská ČSSD rovněž zahájila přípravu na volby do zastupitelstva hlavního města Prahy, které se budou konat v letošním roce. KVV ČSSD Praha odsouhlasil vznik dvou odborných týmů, které budou mít volební kampaň ČSSD v Praze na starosti. Pod vedením Karla Březiny vznikla programová rada a pod vedením Petra Dolínka volební realizační tým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky