Březina (KDU-ČSL): Prezident Zeman dal zapomenout na protievropského Klause

26.02.2014 14:44

Prezident Zeman svým projevem zaujal, na rozdíl od předchozího vystoupení Klause byl pozitivně přijat. Jeho evropský sen je možno sdílet, i když třeba tepání štrasburského sídla Evropského parlamentu vyznívá poněkud lacině.

Březina (KDU-ČSL): Prezident Zeman dal zapomenout na protievropského Klause
Foto: red
Popisek: Europoslanec Jan Březina

Zemanova kritika evropské byrokracie mi přijde úsměvná, neboť její výstřelky blednou ve srovnání s tím, čeho se dopouštíme my v České republice. Tato kritika by podle mého názoru byla namístě tehdy, pokud naše česká byrokracie byla alespoň z poloviny tak účinná jako ta bruselská. Napadají mě v této souvislosti biblická slova o tom, že třísku v oku svého bratra vidíme, zatímco trám ve svém vlastním nikoliv.

Měli bychom si tedy v prvé řadě zamést před svým domácím prahem, aby skončila situace, kdy nejsme schopni vyčerpat všechny prostředky ze strukturálních fondů a za špatné čerpání a vůbec uplatňování evropského práva čelíme nejedné pokutě a sankci.

To, co se označuje termínem evropská byrokracie, je ve skutečnosti hustým a přitom jemným předivem právních předpisů, které jsou mnohdy vzájemně provázané a věcně na sebe navazují. Nelze proto tak snadno označit množinu nadbytečných předpisů a chirurgicky ji oddělit od těch důležitých a nepostradatelných. Od slov k činům proto bývá dlouhá cesta a prezident Zeman jistě není a nebude tím, kdo se touto dlouhou cestou bude klopotně prodírat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…