Brno díky zeleným zřídilo Kancelář architekta města

05.04.2016 15:04

Rada města Brna dnes jmenovala ředitelem nově vzniklé Kanceláře architekta města (KAM) (1) doc. Ing. arch. Michala Sedláčka, brněnského architekta s bohatými zahraničními zkušenostmi.

Brno díky zeleným zřídilo Kancelář architekta města
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Kancelář architekta města inicioval zelený náměstek Martin Ander. Sedláček nově vzniklou instituci povede nejpozději od července. Jeho úkolem  bude vybudovat 10-15členný odborný tým, se kterým začne připravovat nový územní plán pro Brno nebo strategii péče o veřejné prostory. Nedílnou součástí bude i intenzivní komunikace s veřejností o tématech udržitelného urbanistického rozvoje Brna.

„O tom, že Brno potřebuje obnovit respektovanou Kancelář architekta města, jsem nikdy nepochyboval. Zřízení obdobné instituce, jako má Praha, Vídeň či jiná velká evropská města, brněnští zelení prosazují už řadu let. Jsem proto nesmírně rád, že se nám to nyní podařilo a po roce a půl od voleb plníme jeden z důležitých koaličních závazků,“ řekl Martin Ander, náměstek brněnského primátora pro územní rozvoj za Stranu zelených.

Kancelář architekta města bude mít řadu úkolů, které pomohou Brnu stát se městem příjemným pro život. „Především v oblasti mobility chceme naplnit vizi města krátkých vzdáleností, kde lidé mají potřebné služby vždy po ruce a mohou se za nimi rychle a pohodlně dostat veřejnou dopravou, na kole či pěšky,“ dodává Martin Ander.

Funkci tzv. „městského architekta“ (2) v České republice dosud využívá v různých formách přibližně 10 procent měst různých velikostí. „Většina těchto měst se o rady „městských architektů“ opírá dlouhodobě a na urbanistické struktuře i obrazu města navenek je to znát. I Brnu takové rozhodnutí prospěje. Dnes jmenovaný ředitel ing. arch. Michal Sedláček má za sebou výrazné zahraniční zkušenosti, a tudíž ty nejlepší předpoklady, aby se mu podařilo vybudovat v Brně respektovanou instituci,“ dodal Ander.

Na post ředitele KAM kandidovalo celkem devět uchazečů a uchazeček. Sedláček porotu, kde zasedla i kodaňská městská architektka Tina Saaby či ředitel vídeňského odboru plánování Thomas Madreiter, přesvědčil především mnohaletými zahraničními zkušenostmi s vedením architektonických kanceláří. Působil v New Yorku i Moskvě. Od roku 2007 vedl losangeleskou pobočku páté největší architektonické firmy na světě Aedas. Tuto americkou pobočku také zakládal. Ve druhém kole výběrového řízení porazil známé architekty Jiřího Klokočku, Osamu Okamuru a Miroslava Gabriela Sedláka.

S čím městský architekt Brnu pomůže?

  •     s formulací vize urbanisticko-architektonického rozvojem města
  •     s tvorbou veřejného prostoru, včetně řešení rekonstrukcí ulic a náměstí
  •     s řešením staveb v městské památkové zóně či exponovaných lokalitách města
  •     s komunikací s veřejností a jejím vzdělávání v oblasti architektury
  •     s předkládáním návrhů a doporučení orgánům města na urbanisticko-architektonické úpravy a opatření ve městě
  •     se zpracováním zadávacích podmínek na stavby pořizované z prostředků města
  •     se zpracováním zadávacích podmínek pro pořizování územně-plánovací dokumentace
  •     s organizací veřejných architektonických a urbanistických soutěží
  •     se zpracováním různých koncepčních dokumentů, návrhů a studií rozvoje

Poznámky

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.