Brož (ANO): Vstup do režimu paušální daně a pro vznik povinnosti platit DPH poměrně nízký

28.04.2022 19:06

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 28. dubna 2022 k ústním interpelacím.

Brož (ANO): Vstup do režimu paušální daně a pro vznik povinnosti platit DPH poměrně nízký
Foto: Praha 5
Popisek: Lubomír Brož

Děkuji. Vážený pane ministře, nacházíme se v poměrně složité ekonomické situaci, která zasáhne nejen fyzické osoby, ale samozřejmě i fyzické podnikající osoby a pochopitelně také právnické osoby.

Můj dotaz směřuje právě k těm fyzickým podnikajícím osobám. V současné době je limit pro vstup do režimu paušální daně a pro vznik povinnosti platit DPH poměrně nízký. Ten limit pro plátcovství DPH ve výši 1 milionu vychází z částky, která byla vyjednaná při našem vstupu do Evropské unie v roce 2004, a nezměnil se tudíž již osmnáct let navzdory samozřejmě významných změnám cenových hladin. Po zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony korun a souběžnému rozšíření paušální daně podnikatelé volají a byl by to pro ně významný krok ke snížení administrativní zátěže i finanční zátěže a týkalo by se to více než 100 tisíc podnikatelů, jestli mám správnou informaci.

Samozřejmě jsem seznámen s tím, že již v listopadu odešla s Ministerstva financí žádost o možnost zvýšit hranici obratu pro osvobození od DPH na 85 tisíc eur, takže ten pomyslný míč je na straně Evropské unie. Nicméně právě i proto, že se v letošním roce potýkáme s vysokou inflací v souvislostí s tou situací, jsou tyto limity ještě více zatěžující a omezující, tak jsem se chtěl zeptat, jestli je v této věci nějaký posun, zda se Evropská komise již vyjádřila Radě Evropské unie a zda není případně možné pomoci živnostníkům dříve tak, aby se zmírnily dopady současné situace. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce