Brýdl (Generace 89): Na podobě Smetanova náměstí se budou podílet i občané

10.04.2019 9:09

Smetanovo náměstí je živým centrem města. Každý den sem zamíří stovky Litomyšlanů při cestě do zaměstnání nebo po práci na nákup či relaxaci.

Brýdl (Generace 89): Na podobě Smetanova náměstí se budou podílet i občané
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

A pro zastupitelstvo je prioritou, aby tomu tak bylo i v příštích letech. V tom má pomoci například zpětná vazba od podnikatelů a majitelů budov na Smetanově náměstí.

V uplynulém roce probíhal sběr dat, která nyní budou členové odborné pracovní skupiny Naše náměstí vyhodnocovat. Přes 40 soukromníků se v dotaznících vyjádřilo k pozitivům a negativům podnikání na Smetanově náměstí, možné pomoci města při opravách budov či regulaci reklamních ploch. „Je to velice cenná zpětná vazba, z níž budeme vycházet. V programovém prohlášení zastupitelstva jsme uvedli, že chceme náměstí zachovat jako hlavní obchodní centrum v Litomyšli. Do budoucna se budeme určitě zabývat tržním řádem, parkováním, obnovou mobiliáře a budu rád, když mi do Starostovy odpovědny napíšou občané i své tipy, jak náměstí rozvíjet z pohledu občana a zákazníka,“ sděluje starosta Daniel Brýdl.

Městská policie bude v budoucnu více kontrolovat obchodníky, zda dodržují své povinnosti. A to zejména, jestli svým vystaveným zbožím nezasahují až příliš do podloubí. Po konzultaci s právníky také dojde k úpravě tržního řádu. Jelikož by město nemělo pouze přikazovat, ale jít ostatním příkladem, plánuje se zrušení prodeje před budovou městské policie.

Velkým problémem Smetanova náměstí je také parkování. V současné době se připravuje změna pravidel nařízení města, která řidičům jednoznačněji zakáže přetáčení hodin. „Je to častá praxe, lidé si tak dělají z náměstí celodenní parkovací zónu a blokují ostatním řidičům místo. Proto se na kartách objeví informace, že nastavená doba začátku parkování nesmí být až do doby odjezdu měněna,“ říká k současnému stavu velitel Městské policie Litomyšl Tomáš Rádek. Zavedení tohoto omezení musí schválit rada města, ale dá se předpokládat, že by k němu mohlo dojít již na začátku roku 2020. Vedení města řeší i možnou úpravu parkovacích automatů, aby na nich bylo možné platit kartou.

Nezapomíná se ani na drobné vybavení, kterým jsou například odpadkové koše. Všímaví Litomyšlané již možná postřehli, že se v minulých týdnech na náměstí objevilo dvacet nových kusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…