Brýdl (Generace 89): V Litomyšli vznikne náměstí Václava Havla

04.10.2019 19:06

Prostor ohraničený vstupem do litomyšlského zámku a nedalekého piaristického chrámu na zámeckém návrší bude mít nový oficiální název. K nadcházejícímu 30. výročí sametové revoluce se zastupitelé rozhodli místo přejmenovat na náměstí Václava Havla.

Brýdl (Generace 89): V Litomyšli vznikne náměstí Václava Havla
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Ke slavnostnímu odhalení nové cedule by mělo dojít v době kolem 17. listopadu. Zastupitelé o návrhu jednali na zářijovém zasedání a podpořila jej těsná většina dvanácti z dvaadvaceti přítomných. „Navrhli jsme to za Generaci 89, protože se nás řada zejména mladých lidí ptala, proč jsme se tímto způsobem doposud veřejně nepřihlásili k odkazu Václava Havla a hodnot, které zastával, a jež formovaly vznik našeho svobodného státu. Vznik náměstí Václava Havla jsme měli v předvolebním programu a jsem moc rád, že se u kolegů podařilo najít podporu,“ uvedl starosta Daniel Brýdl. Místo bylo vybráno záměrně, protože prezident Havel na zámek pozval sedm středoevropských prezidentů a španělský královský pár. Ve sklepení zámku se rovněž nachází Srdce pro Václava Havla. Lokalita doposud neměla oficiální název, historicky je známá pod názvem Olivetská hora. Nebydlí v ní žádní občané, takže nikdo kvůli usnesení zastupitelstva nebude muset měnit občanský průkaz.

Potřebných dvanáct hlasů navrhovatelé získali od celé Generace 89, Nestraníků a dvou představitelů KDU-ČSL a nezávislých. Naopak proti byli zastupitelé ODS, ČSSD, KSČM a dva z KDU-ČSL a nezávislých. Jeden zastupitel se v tomto bodě zdržel hlasování, jedna zastupitelka byla ze zářijového jednání dopředu omluvena.

„Při revitalizaci zámeckého návrší jsme řešili, zda lokalitu nějak nově pojmenovat, ale neodvážili jsme se k tomu s ohledem na historii. Pojmenování tohoto prostoru na náměstí Václava Havla mi nepřijde jako dobrý nápad, protože to dle mého názoru rozdělí město a navíc to není žádné náměstí. Pojmenoval bych po něm něco významnějšího v jiné části města, třeba v moderní zástavbě, která se projektuje,“ vysvětlil postoj části litomyšlského zastupitelstva krajský radní a senátor Michal Kortyš.

„Osobně jsem rád, že se i s lidmi, kteří s návrhem nesouhlasí, mohu věcně a korektně bavit. S jejich názorem o nevhodnosti přejmenování osobně nesouzním, ale respektuji jej a mají na něj plné právo. Pluralita názorů je nutná a většina zastupitelů po kultivované a slušné diskusi demokraticky rozhodla,“ dodal k tématu Daniel Brýdl.

U občanů vyvolalo rozhodnutí smíšené reakce. V září vznikla petice proti přejmenování lokality, k podpisu byla například v městské knihovně. Náměstí vznikne v části ulice Jiráskova, která nově povede do náměstí Václava Havla a odtud bude dále pokračovat podél zámku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.