Brzobohatá (ČSSD): Daňová konkurence v EU by měla skončit

06.05.2014 5:45

V den práce je důležitá nejen diskuse o zaměstnání a mzdě, ale i otázka daní a daňových úniků. Tato otázka je důležitá, protože Česká republika (tak jako i ostatní země EU) tímto ročně přichází o miliardy korun, které by mohla investovat právě do růstu a na podporu zaměstnanosti.

Brzobohatá (ČSSD): Daňová konkurence v EU by měla skončit
Foto: redakce
Popisek: Europoslankyně Zuzana Brzobohatá

Tým odborníků kolem Richarda Murphyho z Tax Research UK vypracoval pro Evropský parlament studii o daňových únicích.

Podle této studie, únik kapitálu, šedá ekonomika a různé daňové optimalizace, kterými se podniky snaží vyhnout daním, připraví státy Evropské unie každoročně o zhruba 1 bilion eur na daňových výnosech. Tato ztráta veřejných příjmů hraje podstatnou roli ve výši deficitů státních rozpočtů a nárůstu státních zadlužení, což nepříznivě ovlivňuje úroveň veřejných investic, růstu a zaměstnanosti. Podle této britské studie jenom české veřejné rozpočty přišly v roce 2009 o 230 miliard Kč.  V této souvislosti EU si vytyčila v jednom z akčních plánů snížit tento deficit do roku 2020 na polovinu.

Ovšem nejen v členských zemích EU se firmy vyhýbají placení daní a hledají různé kličky v platných normách, nebo rovnou přesídlí do některé ze zemí, kde je daňová politika volnější. V této souvislosti je třeba, aby všechny členské státy uplatňovaly vůči daňovým rájům společný evropský přístup.

Daňové ráje nemusí být na karibských ostrovech

Pro představu: v roce 2013 je z členských zemí EU nejvyšší sazba daně pro firmy ve Francii (36,1 %), na Maltě (35 %) a v Belgii (34 %). Nejnižší je sazba daně pro právnické osoby v Bulharsku a Kypru (10 %) a Irsku (12,5 %).  V Německu je stanovena ve výši 25,0% ze zisku.

Takové rozdíly samozřejmě motivují firmy k přesídlení na Kypr nebo do Irska a daňové ráje tak máme přímo v Evropě, hned za dvěřmi. Jak před několika dny napsal Jan Keller, rozvíjejí se závody v tom, která země přetáhne těm druhým víc investorů právě příslibem nízkých daní.

Harmonizace daně v EU jako řešení?

Daňová konkurence, daňové úniky a podvody ukázaly svůj devastující účinek a je třeba je zastavit.  Měli bychom přemýšlet, zda není správné alespoň v Evropské unii zavádět harmonizaci daně a zavedená minimální sazba z příjmu právnických osob a vyhnout se tak daňové konkurenci členských států. V této souvislosti by měl být postupně harmonizován základ podnikové daně a minimální mír zdanění podniků. Jednalo by se alespoň o začátek řešení problématiky daňových úniků v rámci EU. Harmonizace by samozřejmě nezabránila daňovým únikům na skutečné ostrovy daňových rájů, i zde se však nabízí možnost tzv. společného postupu členských států EU. Frakce Socialistů a Demokratů toto téma považuje jako jednu z priorit na další volební období Evropského parlamentu a už začala vypracovávat strategii prvních kroků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.