Bublan (ČSSD): Výsledky voleb na Ukrajině mohou přispět k mírovému řešení krize

06.11.2014 4:31

Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost pořádal kulatý stůl na téma důsledků ukrajinské krize.

Bublan (ČSSD): Výsledky voleb na Ukrajině mohou přispět k mírovému řešení krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Zástupci Senátu, ministerstva zahraničí a obrany a další řečníci provedli analýzu situace na Ukrajině po parlamentních volbách. Shodli se, že situace na Ukrajině je nadále vážná; volby sice posílily šance na uklidnění situace, není však jisté, že povedou k mírovému řešení krize. To nadále všichni zúčastnění považují za nutnost.

„Zásadní otázka stále zní, jak dál s Ukrajinou; jak se bude situace vyvíjet v následujících měsících a letech, jaký bude vztah EU k Ukrajině, jak může EU pomoci Ukrajině, aby nezůstala izolována. Vztah EU a samozřejmě i ČR k Ukrajině otevírá otázku našeho budoucího vztahu k Rusku, to se nedá oddělit. To, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině, je do jisté míry záležitostí Ruska,“ řekl předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan.

Diskutováno bylo také možné posílení rozpočtu Armády a zapojení jejích složek do struktur NATO. Při diskusi bylo zohledněno i téma protiruských sankcí a jejich krátkodobé, případně dlouhodobé efektivity. Představitelé ministerstva zahraničí a obrany považují sankce vůči Rusku za účinný nástroj a oceňují jednotnost postoje, který se vyprofiloval v rámci Evropské unie ve vztahu k ukrajinské krizi. Kriticky se naopak k politice sankcí vyjádřil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Podle něj jsou sankce neefektivní a vláda i EU svými nařízeními poškozuje vlastní hospodářské výsledky.

Jiří Hynek vyjádřil přání, aby vláda dostála svého koaličního závazku týkajícího se posilování Armády ČR a jejího vyzbrojování. S tím souhlasí i předseda zahraničního výboru Senátu František Bublan: „Nemůžeme se bránit sami, ale vždy v rámci aliance. A musíme k tomuto systému kolektivní obrany přispět v maximální možné míře,“ řekl Bublan.

Vojenští a bezpečnostní experti Jiří Šedivý a Andor Šándor analyzovali kroky ruského vedení, které dle názoru těchto zmíněných odpovídá racionálnímu sledování cílů, které si Ruská federace pod vedením prezidenta Putina vytyčila. Představitelům západních mocností se však nepodařilo včas zachytit signály této politiky.

Akci pořádal zahraniční výbor Senátu ve spolupráci s Unií evropských federalistů a Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. 

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: senat.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…