Budoucnost si zvolila vedení a zahajuje volební kampaň

16.07.2020 9:15

Hnutí Budoucnost zaregistrované letos v květnu si na ustavujícím sjezdu zvolilo vedení a představilo zapojení už do dvou senátních kampaní. Spolupředsedajícími byli zvoleni překladatelka Petra Jelínková a Filip Hausknecht, družstevník v sociálním podniku.

Budoucnost si zvolila vedení a zahajuje volební kampaň
Foto: volim-budoucnost.cz
Popisek: Hnutí Budoucnost - logo

Celkem osmičlenné předsednictvo má pestré zastoupení z Čech, Moravy i Slezska. Vedle spolupředsednické dvojice v něm zasedají odborář Bob Čáp, IT manažer Tomas Dinkov, sociální pracovnice Kateřina Nyklová, lékař a vědec Jan Trnka, studentka politologie Kristýna Trochtová a studentka mezinárodních vztahů Johana Waldhansová.

Spolupředsedající Budoucnosti Petra Jelínková a Filip Hausknecht říkají: „Kdekdo říká, že chce lidem vrátit důvěru v politiku – my říkáme, že chceme lidi povzbudit, aby se zapojili a abychom o změny usilovali společně. Nenecháme rozhodování v rukou oligarchů, kteří naši zemi rozkrádají a pustoší. Věříme, že společnou prací můžeme vytvořit široké hnutí, které prosadí spravedlivou, udržitelnou a bezpečnou budoucnost. Budoucnost, která myslí na všechny a kde ze společně vytvořeného bohatství těžíme všichni, ne jen hrstka nejmocnějších.“

Hlavními programovými prioritami Budoucnosti je dostupné bydlení, oddlužení domácností, snížení daní pracujícím, spravedlivé řešení klimatické krize a sucha, podpora pečujících, zkrácení pracovní doby, rozvoj infrastruktury, venkova a menších měst a odstavení oligarchů od moci.

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí

Celorepubliková Rada Budoucnosti je z poloviny tvořena vylosovanými členkami a členy, druhou polovinu budou tvořit volené zástupkyně a zástupci jednotlivých krajů. Losování z celé členské základny je v Česku průlomovým prvkem, který posiluje vnitrostranickou demokracii, odstraňuje zábrany a umožní rozvíjet i talent těch, kdo politické zkušenosti teprve získávají.

Vedle volební kampaně se hnutí v následujících měsících bude soustředit především na rozšiřování členské základny a posilování místních a krajských sdružení. Budoucnost také připravuje spolupráci s mládežnickou organizací a plánuje setkávání s místními spolky a hnutími.

Senátní kandidáti se postaví za spravedlnost v oblasti práce, péče i životního prostředí

Budoucnost je součástí dvou senátních koalicích. Na Kladensku podpoří stávajícího senátora Jiřího Dienstbiera, v obvodu Žďár nad Sázavou Michala Šmardu. Mezi jejich tématy nebude chybět prosazování lepších podmínek pro pracující, podpora péče, boj se suchem a klimatickou krizí nebo rozvoj dopravy a veřejných služeb v regionech.

Michal Šmarda, starosta Nového města na Moravě a kandidát do senátu za koalici Silný hlas z Vysočiny, kde Budoucnost doplnila ČSSD a Stranu zelených, ke koaliční spolupráci uvádí: „Každý ví, že mi jde o úspěch levice. Ne nějaké strany, ale hnutí, které stojí za lidmi práce. Jako hnutí, které se vždy postaví za slabšího. Proto chci sjednocovat lidi, kteří mají vůli do tohoto boje jít.“

Jiří Dienstbier, který obhajuje senátorský mandát na Kladensku, dodává: „Považuji za rozumnou spolupráci všech, kteří usilují o důstojné a kvalitní podmínky pro život každého člověka, pro dnešek i pro budoucnost.“

Další možné koaliční spolupráce nebo podpory pro programově blízké kandidující nyní hnutí vyjednává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …