Bžoch (ANO): Co bude následující krok, pokud Rusko označíme za teroristický režim?

15.11.2022 21:33

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 15. listopadu k usnesení Poslanecké sněmovny ke stupňující se agresi Ruské federace na Ukrajině a zločinům proti civilnímu obyvatelstvu.

Bžoch (ANO): Co bude následující krok, pokud Rusko označíme za teroristický režim?
Foto: Archiv Jaroslava Bžocha
Popisek: Poslanec Jaroslav Bžoch

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, vážení kolegové, my už od února jsme svědky toho, co se na Ukrajině děje a čím více postupuje ukrajinská armáda na svém území, tím více jsme svědky zvěrstev, které tam ruská armáda napáchala. Jde o vraždy civilistů, jde o mučení, jde o znásilňování. Další věci, které se na Ukrajině dějí a které můžeme sledovat dnes, jsou - střelba, posílání raket na civilní cíle, ničení infrastruktury a ohrožování veškerého života, který na Ukrajině je. Tyto činy, které ruský režim předvádí, nemají za cíl nic jiného než zlomit ukrajinského ducha a jeho odpor v tom, jak se mu daří nadále postupovat na svém území.

Co se týče toho usnesení, my jako hnutí ANO - věřím, že většinově - s ním budeme souhlasit, odsoudit ruskou agresi a odsoudit zejména právě ty rozsáhlé útoky na civilní cíle, je, myslím velmi správné. Co se týče budu číslo čtyři, označit Rusko za teroristický stát, zde já si kladu několik otázek. Já osobně s tím nemám problém, protože to, co Rusko předvádí na Ukrajině, se dá jistě považovat za teroristické činy a Rusko lze označit jako teroristický stát, nicméně já osobně nejsem velkým fanouškem toho, aby plénum Sněmovny přijímalo jakékoliv rezoluce nebo usnesení, které žádný následující krok.

Tyto věci často dělá Evropský parlament a dělá je Rada Evropy, ale my nejsme Rada Evropy. A proto se chci zeptat, co bude následující krok, pokud Rusko označíme za teroristický režim - a znovu podotýkám, že já s tím nemám žádný problém - ale pokud bude Rusko označeno jako teroristický režim, ukončíme veškeré diplomatické vztahy s Ruskem? Stáhneme velvyslance? Nebo budeme sankcionovat například české hokejisty hrající v Rusku? Co budou ty následující kroky? Ještě stále odebíráme ruské palivo. Přestaneme ho odebírat hned ze dne na den? Protože pokud toto uděláme, tak tyto otázky by měly být zodpovězeny dopředu. A znovu říkám - já s tím nemám problém.

Poslední bod, kdy vyjadřujeme podporu a poděkování Vládě České republiky - i s tímto bodem se dá souhlasit. Já si myslím, že pokud nemůžeme vládu chválit za nic jiného, tak si zaslouží malé pohlazení s občas přimhouřeným okem za toto a je namístě jí poděkovat, když už nemůžeme poděkovat za nic jiného. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…