ČR je na případné problémy s dodávkami plynu dostatečně připravena

22.05.2014 10:40

Jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu se 20. května 2014 zabývalo zajištěním dodávek plynu do České republiky v souvislosti se situací na Ukrajině a spoluprací států V4 v případě krize při omezení dodávek plynu, v reakci na informace z jednání premiérů V4 v Bratislavě dne 15. května 2014.

ČR je na případné problémy s dodávkami plynu dostatečně připravena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Dnešního jednání se účastnili členové předsednictva BRS (předseda vlády, první místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, ministři zahraničních věcí, vnitra a obrany). Dále byli přizváni ministr průmyslu a obchodu, předseda Správy státních hmotných rezerv a ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Předseda vlády zdůraznil, že vláda v současné době nemá žádné konkrétní indicie o tom, že by měly být přerušeny dodávky plynu z Ruska do Evropy. Nicméně existují určité obavy, že by Rusko v reakci na spory ohledně dodávek ruského plynu na Ukrajinu, mohlo Ukrajině omezit dodávky plynu, což by případně negativně ovlivnilo tranzit plynu do Evropy.

Byly projednány otázky zajištění dodávek plynu do ČR v souvislosti se situací na Ukrajině a spolupráce států V4 v případě krize při omezení dodávek plynu.

Česká republika je na případné problémy s tranzitními dodávkami přes Ukrajinu dostatečně připravena díky naplněnosti podzemních zásobníků, které vystačí v letním období na více než 100 dnů, a díky diverzifikaci dodávek plynu.

Ze států V4 jsme připraveni a schopni pomoci zejména Slovenské republice, kde existuje možnost reverzního toku plynu mezi oběma zeměmi.

Předseda vlády na závěr zdůraznil také potřebu aktivně připravovat dlouhodobou strategii další diverzifikace zdrojů resp. opatření k posílení energetické bezpečnosti ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…