ČSSD: Byznys s chudobou bohužel nekončí, opozice prosadila odložení potřebné novely

21.10.2016 13:01

Poslanci vrátili do druhého čtení změnu zákona o pomoci v hmotné nouzi, která má zamezit problémům s neefektivním vyplácením doplatku na bydlení a na druhou stranu pomoci lidem, kteří žijí na ubytovnách. Obsahem novely jsou opatření, jejichž cílem je co nejúčinnější aktivizace lidí z ubytoven, aby si našli standardní bydlení.

ČSSD: Byznys s chudobou bohužel nekončí, opozice prosadila odložení potřebné novely
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Nastavením jasných pravidel chceme zamezit byznysu s chudobou, zabránit případům, kdy rádoby podnikatel koupí zcela nevyhovující prostory, nastěhuje do ně sociálně potřebné, čerpá na ně dávky a obec k tomu nemá co říct,“ vysvětlil Roman Sklenák, předseda Poslaneckého klubu ČSSD.

Novela navazuje na současnou legislativu, která zahrnuje povinnost osoby nárokující si dávku hledat si přiměřené bydlení v bytě, popřípadě v pobytovém zařízení sociálních služeb. „Život na ubytovně by měl být věcí mimořádnou a neměl by se stát standardem,“ podotkla Miroslava Strnadlová, členka Výboru pro sociální politiku.

Zpřesnit se mají kritéria, kdy může být situace žadatele o doplatek na bydlení na ubytovně vyhodnocena jako mimořádná, zda má prokazatelné důvody užívat takovou formu bydlení. „Jde především o to, zda člověk v obci, kde bydlí na ubytovně, hledá práci, zda tam má rodinu a podobně, či zda není v této lokalitě pro ni dostupné běžné bydlení. Pokud ne, na doplatek nárok mít nebude,“ upřesnila Zuzana Kailová, členka Výboru pro sociální politiku.

Zákon, který předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí, už dnes mohl být definitivně schválen. Poslanecká sněmovna ho ale vrátila do druhého čtení, když pro tento návrh opozice hlasovala i koaliční KDU-ČSL. 

Miroslava Strnadlová

  • SOCDEM
  • Dnes: Na písničku s hejtmanem - Zubří a Jablůnka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice