ČSSD: Chceme výrazně snížit daně lidem s průměrnými příjmy i malým firmám

21.02.2017 13:42

Snížit daně více než 90 procentům (tedy více než 4 milionům lidí) zaměstnanců a 99 procentům firem chce v případě volebního vítězství Česká strana sociálně demokratická (ČSSD). Lidé s průměrnou mzdou by ušetřili na daních asi 1.000 Kč měsíčně, menší firmy by zaplatili na daních o 37 procent méně než dosud.

ČSSD: Chceme výrazně snížit daně lidem s průměrnými příjmy i malým firmám
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD představila svůj plán zdanit aktiva bank. V Česku totiž banky vydělávají o dost více, než je v Evropě obvyklé

Návrhy ČSSD spolu s online daňovou kalkulačkou a internetovými stránkami www.spravedlive-dane.cz dnes veřejnosti představil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Snížení daní lidem s běžnými příjmy a malým firmám bude rozpočtově kompenzováno daňovou progresí u fyzických i právnických osob, takže nezatíží veřejné finance.

„Chceme, aby běžní občané naší země pocítili konkrétní užitek z hospodářského růst a zvýšily se jim jejich čisté příjmy, proto chceme naprosté většině fyzických osob v ČR snížit daň z příjmů. Jedná se o komplexní návrh, kterým podpoříme zejména pracující rodiny s dětmi a lidi s průměrným nebo nižším než průměrným platem. Nechceme jít cestou obecných slibů, takže jsme připravili daňovou kalkulačku, kde si každý občan může jednoduše spočítat, o kolik více vydělá po zavedení našich spravedlivých daní,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Podle jeho slov je nutné podobně motivovat k větší aktivitě i menší, často začínající podniky a firmy. „Proto jsme přistoupili rovněž ke změně daňového systému, kdy na daních ušetří více než 99 procent firem, více zaplatí jen 600 největších podniků. Devadesáti sedmi procentům menších podniků snížíme daň z příjmů o více než třetinu,“ řekl dále Bohuslav Sobotka.

„Zavedeme 4 daňová pásma počítané ze super hrubé mzdy. Drtivá většina zaměstnanců s platem až do 40.000 Kč se vejde do daňových pásem 12 a 15 procent, nejvyšší příjmy budou daněny v pásmech 25 a 32 procent, přičemž zůstávají nezdaněné základy a bonusy, čili reálné zatížení bude ještě menší,“ uvedl předseda sněmovního rozpočtového výboru ČSSD Václav Votava.

„Pro firmy plánujeme tři pásma sazeb daně: 15 % do 5 milionů Kč zisku ročně, těchto firem je naprostá většina, asi 90 procent. Devatenáctiprocentní sazba se bude týkat zisku mezi 5 a 100 miliony Kč ročně, a nejvyšší sazba 24 % se bude týkat zhruba 600 největších podniků s čistým ziskem nad 100 milionů Kč zisku ročně. Zdaňovat se bude konsolidovaně podle vlastníka, takže tato agresivní forma daňové optimalizace nebude možná. Bude se využívat evropský veřejný rejstřík skutečných vlastníků,“ popsal návrh firemních daní V. Votava.

„Opakovaně jsme sdělili, že stejně jako v jiných zemích EU chceme odstupňovat výši daňového zatížení tak, abychom těm nejméně vydělávajícím mohli daně snížit, nejméně vydělávající lidé budou platit pouze 12procentní daň z příjmu. Náš systém pomáhá většině zaměstnanců v ČR, více než 90 % pracujících lidí v ČR pocítí díky našim návrhům zvýšení reálných mezd,“ uvedl ekonomický expert ČSSD Michal Pícl.

Dopad v procentech zaplacené DPPO na podniky dle velikosti (v mil. Kč)

Distribuce mezd v ČR (kumulativně):

Jak funguje progresivní zdanění?

Příklad progresivního zdanění při mzdě 45 000 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.