ČSSD: K boji za svobodu chováme hlubokou úctu

16.11.2014 8:25

Do oslav 25 let od sametové revoluce se v pondělí zapojí také Česká strana sociálně demokratická. Její představitelé si pod vedením Bohuslava Sobotky v 9 hodin ráno na Národní třídě v Praze připomenou přelomové události položením věnců a zapálením svíček.

ČSSD: K boji za svobodu chováme hlubokou úctu
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Sociální demokracie, jejíž obnovení činnosti v souvislosti se 17. listopadem započalo, chová k boji za svobodu a demokracii hlubokou úctu a podporuje aktivní participaci lidí na politickém životě.

Touhu lidí v naší zemi po politické svobodě na dlouhý čas zastavila tvrdá perzekuce sociální demokracie komunistickým režimem po roce 1948 i nenaplněný pokus obnovy v souvislosti s pražským jarem 1968. Společensko-politická atmosféra v Československu a zahraničí ale v roce 1989 naštěstí vygradovala natolik, že sociální demokraté mohli začít společně s občany opět volně dýchat.

"Výročí 25 let od sametové revoluce poskytuje možnost připomenout si důležitost odkazu boje za svobodnou společnost. Lidé hlásící se k sociálnědemokratickým hodnotám hráli v bouřlivých událostech konce roku 1989 aktivní roli a hned první dny po 17. listopadu se začali po celé zemi aktivně organizovat. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že účast lidí v politickém životě hraje nezastupitelnou roli i v současnosti," poznamenal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Také právě proto bude mít program šéfa strany v souvislosti s oslavami 17. listopadu bohatou náplň. Za zmínku stojí například zítřejší diskuse se studenty na půdě Právnické fakulty UK, na níž předseda ČSSD vystoupí společně s vládním kolegou Jiřím Dienstbierem, prvním polistopadovým českým předsedou vlády v rámci federace Petrem Pithartem nebo novinářkou Lídou Rakušanovou.

Listopadové dny jsou se sociální demokracií nedílně spjaty. Těsně po vypuknutí sametové revoluce, tedy v době, kdy byla činnost ČSSD obnovována, vstoupil do jejích řad nejen nynější šéf Bohuslav Sobotka, ale také například místopředseda Martin Starec, Petra Buzková nebo Vladimír Špidla. Posledně jmenovaný politik se do procesu obnovy zapsal, když podal do Jihočeské pravdy známý inzerát s výzvou "Pojďme založit sociální demokracii".

ČSSD už od prvních dnů po obnovení programově akcentovala myšlenky evropského sociálního modelu a prosazovala vstup země do Severoatlantické aliance a Evropské unie. Sociální demokracie od roku 1990 celkem čtyřikrát vyhrála parlamentní volby a v letech 1998-2006 a od jara 2014 nesla a nese vládní odpovědnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…