ČSSD: Lídrem kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude sociolog Jan Keller

17.01.2014 11:03

Politické grémium na svém dnešním jednání navrhlo jako lídra kandidátky pro volby do Evropského parlamentu profesora, sociologa a vysokoškolského pedagoga Jana Kellera.

ČSSD: Lídrem kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude sociolog Jan Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

„Jan Keller je jedna z našich nejvýraznějších nezávislých osobností s levicovými názory, která se velmi úspěšně prosazuje ve veřejném životě. Přitom se dlouhodobě shoduje s programovými prioritami ČSSD. Společně jsme se shodli, že ve volební kampani do Evropského parlamentu otevřeme důležitou debatu na téma, jakou Evropu chceme a jaké národní zájmy by Česká republika měla v Evropě prosazovat. Sociální demokracie chce posílit vliv naší země v Evropské unii. Chceme zůstat hybnou silou integrace a udržet evropský sociální model. Věřím, že Jan Keller bude úspěšným lídrem kandidátky ČSSD a pomůže nám tyto priority v Evropské unii prosadit,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Vážím si důvěry, kterou mi sociální demokracie dala. Věřím, že se nám podaří zahájit celospolečenskou diskusi o směřování ČR v rámci Evropy a přesvědčíme občany, aby o této cestě přišli ve volbách rozhodnout. V Evropském parlamentu bych se chtěl zabývat především školstvím a vzdělaností, ale nepřestanu sledovat ani vývoj sociální problematiky v rámci EU,“ reagoval na rozhodnutí vedení ČSSD profesor Jan Keller.

Prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

Narodil se 23. ledna 1955 ve Frýdku - Místku, vystudoval obory historie a sociologie na Filozofické fakultě UJEP v Brně.

Jako stipendista francouzské vlády absolvoval šestiměsíční studijní pobyty na univerzitách v Bordeaux (1985), v Aix-en-Provence (1988) a v Paříži na Sorbonně (1992). V letech 1976 až 1989 byl členem KSČ. V roce 1992 obhájil na univerzitě v Brně habilitační práci o byrokratizaci státní správy v předrevoluční Francii. V roce 1999 byl jmenován profesorem pro obor sociologie na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2000 působí jako profesor sociologie na Ostravské Univerzitě. Podílel se na vzniku levicového think-thank Cesta - Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii. Pravidelně se rovněž účastnil programových konferencí ČSSD a besed s Mladými sociálními demokraty.

Pravidelně přednáší na univerzitě v Lille, opakovaně přednášel na univerzitách v Poitiers, Trentu, Lodzi a Barceloně.

Je autorem téměř 30 odborných a popularizačních knih z oblasti společenských věd a řady učebnic. Jako publicista uveřejnil od roku 1998 více než 1000 komentářů, především v deníku Právo. Ve své přednáškové činnosti pro odborníky i veřejnost se zaměřuje především na sociální problémy, sociální stát, vzdělání a sociální strukturu.

Jeho nejúspěšnější knihou je práce Tři sociální světy (2010), která byla oceněna cenou Hospodarskeho klubu Slovenska v Bratislavě a cenou Akademie literatury české v Praze. V říjnu 2013 získal od prezidenta republiky medaili 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Je ženatý, má dvě děti ve věku 16 a 19 let a dospělého syna z předchozího manželství (33 let).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.