ČSSD: M. Němcová jako fíkový list zakrývající současný rozklad

22.06.2013 15:01

ČSSD požaduje, aby o příští vládě rozhodli co nejdříve sami občané v nových parlamentních volbách.

ČSSD: M. Němcová jako fíkový list zakrývající současný rozklad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Jen z nových voleb může vzejít stabilní důvěryhodná vláda s nezpochybnitelným mandátem, která konečně začne řešit nejpalčivější problémy země a navrátí lidem ztracenou důvěru v politiku a demokraticky zvolené představitele. 
 
Česká republika potřebuje silnou vládu neoslabenou skandály, která nebude vládou překlenovací či úřednickou až do řádných voleb, ale bude naopak vládou přijímající potřebná řešení: především nastartuje růst a podpoří vznik nových pracovních míst.
 
Bilance pravicových vlád po roce 2006 je v naší zemi krajně neúspěšná. Pravice zdvojnásobila zadlužení země, provedla řadu chaotických reforem, které zhoršily fungování státu, její politika dostala Českou republiku do nejdelší recese v historii a vytvořila rekordní nezaměstnanost. Pravicové vlády prokázaly během sedmi let svého vládnutí naprostou bezohlednost k občanům, zákonům tohoto státu a svou chybnou, asociální a nepromyšlenou politikou vážně poškodily zemi.
 
Každá vláda na půdorysu stávající Poslanecké sněmovny, například pouze s Němcovou místo Nečase, by jen dál stupňovala stávající hlubokou krizi vládnutí v České republice. Nová vláda ODS a TOP 09 by se navíc nutně musela opírat i o stranu Lidem, kterou nikdo nevolil a která vznikla jako „béčko“ ODS rozpadem Věcí veřejných. Tím by postrádala potřebnou legitimitu. ČSSD vznik takové ani jiné vlády bez nových demokratických voleb v žádném případě nepodpoří.
 
Nepovažujeme za možné, aby se na vládě nadále podílela ODS, jejíž zástupci jsou prošetřováni kvůli podezření z mafiánských a kmotrovských praktik. Miroslava Němcová, kterou vedení ODS nominovalo do funkce premiérky, je jako dlouholetá představitelka ODS spoluodpovědná za chybné reformy a nespravedlivou politiku pravicové koalice v minulých letech. V Parlamentu vždy disciplinovaně hlasovala pro všechny kontroverzní návrhy a plány jak Topolánkovy, tak Nečasovy vlády, včetně zvyšování DPH, sKaret, omezení valorizace penzí a církevních restitucí. Její nominace proto nepředstavuje žádnou naději na pozitivní změnu v politice vlády. Je jen snahou zakrýt jakýmsi „fíkovým listem“ současný rozklad a vládní selhání ODS.
 
ČSSD v souladu s míněním velké části občanů navrhuje jako demokratické a odpovědné řešení současné situace rozpuštění Poslanecké sněmovny na základě usnesení alespoň 120 poslanců a rychlé volby. V tomto směru povede nadále jednání s parlamentními stranami i prezidentem republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.