ČSSD: Nesouhlasíme se zneužitím stavu legislativní nouze

22.02.2023 10:57 | Tisková zpráva

Jjako Sociální demokraté odsuzujeme Rozhodnutí č. 53 předsedkyně PS ČR Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ze dne 20. února 2023, ve kterém vyhlašuje stav legislativní nouze. Jedná se o zneužití stavu legislativní nouze, jelikož podmínky pro vyhlášení tohoto stavu nebyly splněny. Jsme velmi znepokojeni ze současného postupu vlády v oblasti důchodů a související komunikace směrem k občanům.

ČSSD: Nesouhlasíme se zneužitím stavu legislativní nouze
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Již dříve jsme avizovali, že v případě schválení nižší valorizace důchodů budeme jako sociální demokraté iniciovat ústavní stížnost. Ve snížení valorizací sledujeme ohrožení lidských práv. Pokud zůstaneme u právní stránky věci, jsme přesvědčeni, že zákonný nárok na valorizaci již vznikl. Případná novela bude tedy retroaktivní.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

Vláda se hájí argumentací hrozícími hospodářskými škodami. Nikdo z představitelů vlády však neinformoval o tom, že by Česká republika byla před bankrotem. Ostatně vláda nečiní žádné konstruktivní kroky směrem k dlouhodobému zvýšení příjmu státní kasy. Například odpovídající daňovou reformou, která by fungovala na progresivním principu. Ostatně právě na daních vláda mimořádně získala díky inflaci nebývalé prostředky. Se zajištěním odpovídajícího růstu důchodů tedy nemůže být z našeho pohledu problém.

Je důležité také upozornit na skutečnost, že v případě důchodů se jedná o pojistné, tedy účelově zaměřenou povinnou platbu. Vláda by s ní neměla nakládat jako s daňovým výnosem, kde má dle teorie finančního práva volnou ruku co do využití. Současná valorizace důchodů je především zajištěním jistot pro všechny občany ČR. Jakékoliv porušení tohoto systému může vést nejen k negativním socioekonomickým dopadům na nejohroženější skupinu obyvatelstva - tedy důchodce, ale také k trvalému narušení důvěry ve stát, právě jako garanta jistot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…