ČSSD: Novela zákona o rozpočtovém určení daní napraví křivdy z dob pravicové vlády

18.04.2017 21:47

oslaneckou sněmovnu čeká druhé a třetí čtení novely zákona o rozpočtovém určení daní - novelu bude zítra projednávat Rozpočtový výbor.

ČSSD: Novela zákona o rozpočtovém určení daní napraví křivdy z dob pravicové vlády
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Předseda výboru Václav Votava a starosta Jindřichova Hradce Stanislava Mrvka (oba ČSSD) jsou přesvědčeni, že změna rozpočtového určení daní, která navýší podíl obcí a měst na vybrané dani z přidané hodnoty, je správným krokem napravujícím křivdy minulých let.

„Až do konce roku 2011 činil podíl obcí a měst na DPH 21,4 procenta, pravicová vláda pod vedením ODS jej pak jednostranně snížila, díky čemuž obce a města v posledních letech přišly o miliardy korun. Zpět na 21,4 procenta se podíl obcí a měst dostal až od 1. ledna 2017. Tím, že nyní podpoříme novelu zákona o rozpočtovém určení daní, napravíme křivdu z dob vládnutí pravice,“ říká poslanec Václav Votava. Dle návrhu novely by se podíl obcí a měst na DPH měl od 1. ledna 2018 zvýšit ze současných 21,4 % na 23,58 % a vynahradit tak těmto územně samosprávným celkům roky sníženého podílu na DPH. 

„Vláda pod vedením ČSSD napravila během posledních let řadu křivd, kterých se na občanech dopustila předchozí vláda, kterou vedla ODS. Byla to právě sociální demokracie, díky jejíž iniciativě ve vládě došlo například ke zrušení poplatků u lékaře, zrušení asociálního druhého pilíře u důchodové reformy, zvýšení minimální mzdy nebo příspěvku na péči zdravotně postižených. V roce 2015 vláda pod vedením ČSSD napravila křivdu vůči krajům, které za vlády ODS a TOP 09 také přišly o miliardy korun díky snížení podílu na DPH. Je proto logické, aby nyní došlo také k narovnání stavu vůči obcím a městům, kterým ušlé miliardy chybí v rozpočtech na investice, poskytování sociálních služeb nebo opravy chodníků a komunikací,“ vysvětluje starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka z ČSSD.

Jak Stanislav Mrvka, tak poslanec Václav Votava proto vyzývají poslance ČSSD, ale také poslance dalších politických stran, aby při projednávání novely zákona o rozpočtovém určení daní změnu podpořili. „Sociální demokracie dlouhodobě podporuje obce a města, ostatně máme v současnosti více jak 300 starostů a primátorů, známe tedy situaci takzvaně v terénu a víme, kde je potřeba pomoci. Tím, že podpoříme novelu zákona o rozpočtovém určení daní a přidáme příští rok obcím a městům cca 7 miliard korun, podpoříme jejich fungování a rozvoj, což se pozitivně promítne do života jejich obyvatel,“ uzavírá Václav Votava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.