ČSSD: Plány vlády - nejistota ve školách a malý zájem o sport

14.01.2022 6:37 | Tisková zpráva

Dostupnost kvalitního vzdělávání na všech jeho stupních je předpokladem rozvoje společnosti a posilování její odolnosti a soudržnosti. Vítáme proto, že vláda se zavázala k naplňování klíčové Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. Ta byla připravena ve spolupráci s odbornou veřejností a na bázi shody napříč politickým spektrem.

ČSSD: Plány vlády - nejistota ve školách a malý zájem o sport
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Zásadní pro rozvoj českého školství je pak zajištění kvalitních a motivovaných učitelů. Příslib vlády nesnižovat mzdy učitelů pod 130 procent průměrné mzdy považujeme za minimální závazek. Důležité bude, aby se vláda vrátila k trendu postupného zvyšování platů pracovníků ve školství, který nastartoval v roce 2016.

V prohlášení zcela chybí zmínka o zlepšování finančního ohodnocení nepedagogických pracovníků. Již první kroky vlády bohužel napovídají, že oprávněné zájmy těchto zaměstnanců vláda nebere vážně.

Jako prioritu vnímáme srovnávání rozdílů mezi školami a důraz na kvalitu regionálního školství. V této oblasti je programové prohlášení bohužel velmi obecné. Jsme připraveni vést konstruktivní diskuzi s odbornou veřejností i vládou, jak pomoci odstranit existující bariéry ve školství a zajistit, že budoucí generace budou mít férové podmínky pro start do života.

ČSSD by přivítala větší debatu o tom, jak podporovat talentované žáky. V prohlášení pak zcela chybí zmínka o jakékoliv podpoře polytechnického vzdělávání, které je aktuální zejména pro strukturálně postižené regiony, stejně jako nejsou vůbec zmiňována palčivá témata protidrogové prevence nebo například boje s kyberšikanou.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

ČR rovněž nezbytně potřebuje i fungující systém podpory celoživotního vzdělávání. Jsme přesvědčeni, že by vláda měla v první řadě aktualizovat stávající Strategii celoživotního učení.

V oblasti sportu je vládní prohlášení velmi neurčité a obsahově téměř prázdné. Vláda této důležité oblasti bohužel nevěnovala patřičnou pozornost a v podstatě se na ni vykašlala. Doufáme, že tento přístup v nejbližší době přehodnotí.

Přesto lze ocenit snahu o zajištění víceletého financování. Na druhou stranu se ukazuje, že Národní sportovní agentura není schopna zajistit podporu a rozvoje sportu. ČSSD zastává názor, že by se agentura měla transformovat do ministerstva sportu a pohybu, kde by byly nastaveny základní standardizované principy a postupy obvyklé ve vyspělých zemích.

V prohlášení podle našeho mínění schází i větší podpora popularizace zdravého aktivního pohybu. ČSSD dlouhodobě usiluje také o navýšení počtu hodin tělesné výchovy ze stávajících dvou na tři hodiny týdně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…