ČSSD: Podpoříme ve Sněmovně vydání A. Babiše a J. Faltýnka k trestnímu stíhání

28.11.2017 21:49

Poslanecký klub ČSSD bude jednotně hlasovat pro vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a předsedy poslaneckého klubu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. ČSSD usiluje o to, aby zpravodajem žádosti o vydání byla Kateřina Valachová.

ČSSD: Podpoříme ve Sněmovně vydání A. Babiše a J. Faltýnka k trestnímu stíhání
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„My jsme žádost podpořili v tom minulém období. Náš názor je neměnný. Není důvod, abychom ji nepodpořili i v těchto dnech. Pokud mám správné informace, žádost se zásadním způsobem nezměnila. Skutková podstat trestného činu zůstává stejná," okomentoval na tiskové konferenci policejní žádost předseda klubu ČSSD Jan Chvojka.

Místopředsedkyně klubu a členka mandátového a imunitního výboru Kateřina Valachová dodala, že ČSSD usiluje o zpravodajování věci žádosti o vydání poslanců Babiše a Faltýnka. Podle Valachové je zákonná úprava imunity poslanců až příliš široká. „Ono se nakonec ukazuje při žádostech o vydání, že je to spíše předmětem svárů než skutečnou ochranou Poslanecké sněmovny jako zákonodárného sboru. Tudíž ČSSD je připravena v tomto funkčním období podpořit případné zúžení imunity poslanců na tzv. procesní imunitu. To znamená, že by se to vztahovala pouze na politické výroky," prohlásila Kateřina Valachová.

Jan Chvojka zopakoval, že ČSSD má zájem o funkci předsedy sněmovního zahraničního výboru, který by mohl obsadit končící ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. „O místopředsednických funkcích ve výborech by se mělo jednat ve středu a ve čtvrtek," dodal Chvojka s tím, že na programu dnešního jednání Poslanecké sněmovny je ustavení stálých komisí. „My chceme, aby stále komise, které kontrolují Generální inspekci bezpečnostní sborů, Bezpečnostní informační službu, Finanční analytický úřad, pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, Národního bezpečnostního úřadu, vedli výhradně zástupci opozice. Ne hnutí ANO," připomněl předseda klubu postoj ČSSD. Podle Chvojky vzniká vláda jedné strany a jednoho muže, proto by většinu v důležitých stálých komisích měly mít zástupci opozičních stran. „Budeme hlasovat tak, aby v těchto komisích byl princip ne poměrného zastoupení, ale ten většinový. To znamená, aby v komisi, která má 7 lidí, nemělo hnutí ANO 4 osoby," dodal.

Podle ČSSD by se pozornost Poslanecké sněmovny měla zaměřit na projednání zákona o rozpočtu. „Měli bychom stanovit harmonogram projednávání rozpočtu, který připravila končící vláda. Jsme pro to, aby Sněmovna začala pracovat, aby se návrh projednal co nejdříve a podařilo se ho schválit. Už jsme v minulosti avizovali, že podpoříme návrh v té podobě, v jaké byl schválen vládou Bohuslava Sobotky," uvedl Chvojka, který zároveň odmítl rozpočtové provizorium pro Českou republiku v příštím roce.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.