ČSSD: ÚVV ČSSD schválil vnitrostranické referendum, hlasovat se bude v červenci

14.06.2014 16:28

Členové nejvyššího orgánu ČSSD zasedajícího mezi sjezdy jednoznačně podpořili návrh vyhlásit v českém politickém kontextu zcela unikátní vnitrostranické korespondenční referendum. Všichni členové strany, kterých je 23 tisíc, tak budou již na přelomu července a srpna rozhodovat o třech klíčových otázkách k fungování strany. ÚVV se zabýval mimo jiné také přípravami 38. sjezdu strany na příští rok.

ČSSD: ÚVV ČSSD schválil vnitrostranické referendum, hlasovat se bude v červenci
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Jsem nesmírně rád, že sociální demokracie přešla od slov k činům. Zapracování výsledků březnové debaty o reformě ČSSD do konkrétní podoby otázek pro referendum, stejně jako schválení referenda samotného, ukázalo na vůli členské základny po změně. Pevně věřím, že možnosti rozhodovat o budoucnosti strany v referendu využijí pokud možno všichni sociální demokraté,“ podotkl po skončení zasedání ÚVV předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vedení strany, jehož silnou pozici dnešní zasedání ÚVV jednoznačně potvrdilo, si od referenda slibuje, samozřejmě kromě odpovědi členů na tři položené otázky ohledně vnitřního fungování strany (rozhodování všech členů o podobě kandidátek, zastoupení žen a omezení kumulace placených funkcí), také oživení stranického života. Sociální demokracie chce v této souvislosti především zlepšovat využití vlastního odborného zázemí i komunikaci s širokou veřejností. Dlouhodobým cílem je získat pro sociální demokracii nové členy a sympatizanty.

Referendum proběhne korespondenční metodou. Ta se ukázala z hlediska logistické a ekonomické náročnosti jako nejefektivnější. Pro inspiraci přitom strana nemusela chodit daleko, neboť korespondenční referendum již dříve vyzkoušela německá SPD, když jako celek schvalovala koaliční smlouvu. Účast 77,86 % jasně ukázala zájem německých sociálních demokratů o demokratické rozhodovací principy.

Pokud jde konkrétněji o způsob hlasování, každý člen ČSSD dostane poštou na určenou adresu dopis se čtyřmi dokumenty (hlasovací lístek, verifikační lístek, oranžová úřední obálka a modrá odpovědní obálka). Postup korespondenčního hlasování je pak následující:

Člen či členka ČSSD odpoví křížkem „ANO“ či „NE“ na tři otázky referenda uvedené na hlasovacím lístku a poté vyplní verifikační lístek s čestným prohlášením, které slouží k zároveň k potvrzení totožnosti. Hlasovací lístek pak vloží do oranžové úřední obálky, kterou zalepí. Tu potom spolu s verifikačním lístkem umístí do modré odpovědní obálky, kterou vloží k odeslání do kterékoliv poštovní schránky České pošty. Sčítání hlasů bude v Lidovém domě zahájeno 4. srpna.

Kromě aktuálních témat tuzemské a zahraniční politiky (např. komunální volby, vztahy ČR s Čínou a krize na Ukrajině) se Ústřední výkonný výbor zabýval svoláním 38. celostranického sjezdu. Vzhledem k prohloubení demokratizačních procesů ve straně se oproti předcházejícímu roku zvýší počet delegátů, volených na okresních konferencích. Nově do Kongresového centra v Praze přijede v polovině března příštího roku celkem téměř 800 delegátů s hlasovacím právem, loni v Ostravě jednalo zhruba o 150 delegátů méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…