ČSSD: Útok na manželku jako nástroj politického boje, nový styl Andreje Babiše?

10.02.2017 10:29

MF Dnes zveřejnila články „Kočkův byznys s bolševníkem” a „Plevel pro Kočku”, v internetové verzi pod názvem „Kočka se pustil do boje s bolševníkem, dotace mu přidělila žena europoslance”.

ČSSD: Útok na manželku jako nástroj politického boje, nový styl Andreje Babiše?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Autoři se v článcích dopouštějí řady záměrných a zavádějících nepřesností, přestože jim byly dostupné všechny potřebné, pravdivé a ověřitelné informace. Účelem článku je vytvořit zdání aféry. Nic takového se ale nekoná.

Co píše MF DNES:

„Sociálnědemokratický europoslanec Pavel Poc se rozhodl pomoci svému Karlovarskému kraji v boji s nebezpečnou a agresivně rostoucí rostlinou zvanou bolševník velkolepý. V roce 2013 proto v Bruselu přispěl k tomu, aby kraj dostal více než 70 milionů korun.”

Jaká je realita:

Projekt likvidace bolševníku velkolepého byl financován z Operačního programu Životní prostředí v rámci tak zvaného kohezního financování. Finanční prostředky z kohezních fondů jsou členským státům uvolňovány Evropskou komisí, za procesy zodpovída Evropská komise, nikoli Evropský parlament. Finance jsou členskému státu převáděny v rozsahu jednotlivých operačních programů jednou částkou. O konkrétních projektech se rozhoduje teprve v členském státě. Za operační program životního prostředí zodpovídalo Ministerstvo životního prostředí, vedené v té době ministrem Tomášem Chalupou (ODS). Ani já ani žádný jiný europoslanec tedy v Bruselu nemohl nic takového zařídit jednoduše proto, že v Bruselu se o tomto ani jiných projektech z OPŽP nikdy nerozhodovalo. MF DNES tedy lže.

Co píše MF DNES:

„..dotace mu přidělila žena europoslance” a také “Ty (dotace) potom v Česku rozdělovala krajská agentura vedená Pocovou manželkou.”

Jaká je realita:

Manželka, Lenka Pocová, nikdy karlovarskou Agenturu projektového a dotačního managementu nevedla. Ředitelem je ing. Petr Uhříček. Manželka byla pouze jedním za zaměstnanců a posléze externím konzultantem na živnostenský list. Protože v případě zmíněné zakázky šlo o nadlimitní zakázku, zadal Karlovarský kraj administraci této zakázky externímu dodavateli, společnosti Investon s.r.o. Agentura tedy byla z administrace této veřejné zakázky vyloučena. Výběrovou komisi poté jmenovala Rada Karlovarského kraje a manželka samozřejmě jejím členem nebyla. Tyto informace jsou snadno veřejně dostupné a vyplývá z nich, že Lenka Pocová nemohla nikomu přidělit žádné dotace ani nemohla jejich přidělení nijak ovlivnit. MF DNES tedy lže.

Pavel Poc: „Bohužel se v Evropském parlamentu věnuji problematice, která je byznisu pana Babiše trnem v oku. Není to poprvé, kdy moje práce vyvolala mediální útok na mou rodinu nebo můj tým. Když se mi minulý rok povedlo v Evropském parlamentu zastavit reautorizaci karcinogenního totálního herbicidu glyfosátu a prosadit, aby byla tato látka podrobena novému přezkoumání, přišel od stejného deníku stejného majitele první útok s podpisy stejných redaktorů. Glyfosát je často zneužíván k ošetřování řepky před sklizní, chytrému napověz. Nyní je před schválením můj návrh rezoluce, který má zemědělcům umožnit nasazovat a povolovat do provozu nízkorizikové a zejména biologické pesticidy, tedy přesně ty látky, které konkurují jedovatým chemickým přípravkům a vzápětí přišel další útok. Tento útok je o to podlejší, že je vedený na mou manželku, její práci a její poctivost. Cílem je poškodit můj rodinný život, znemožnit mi pokračovat v práci na odstraňování jedovatých látek z potravin a životního prostředí. Vzhledem k tomu, že jde o opakovaný případ, je to pro mne osobně jasný důkaz, že pan Andrej Babiš zneužívá svá média k politickým útokům a k ovlivňování rozhodovacích procesů v české i evropské politice.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…