ČSSD: Zásadně nesouhlasíme s nižší valorizaci důchodů

17.02.2023 6:34 | Komentář

Vysoké zadlužení České republiky nyní znovu odnesou nejvíce ti, kteří jsou na státu zcela příjmově závislí. Vláda v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) se dnes bez jakékoliv diskuze se sociálními partnery rozhodla, že sáhne na příjmy nejslabším.

ČSSD: Zásadně nesouhlasíme s nižší valorizaci důchodů
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Schválení tohoto zákona omezující růst důchodů považujeme navíc za procesně protiústavní. Pokud tedy k nižší valorizaci dojde, budeme jako sociální demokraté iniciovat ústavní stížnost. 

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20109 lidí

Důchodci představují jednu z nejzranitelnějších skupin obyvatel naší země. Aktuální ekonomická krize na mnohé z nich dopadá velmi tvrdě. Nižší valorizace naplánovaná na červen tohoto roku důchodcům a důchodkyním ubere v průměru z jejich příjmu zhruba 1 000 korun. Tratit na novém způsobu valorizace budou už i důchodci, kteří pobírají kolem 10 000 korun, tedy i ti s velmi nízkými příjmy. To považujeme za zvlášť nehorázné.

Místo konstruktivního hledání nových příjmů do státního rozpočtu v podobě progresivní daně nebo zdanění energetických firem, je vláda odhodlána prostředky získat dalším asociálním opatřením. Stejně tak by vláda měla věnovat maximum energie zvládání inflace, která znehodnocuje nejen důchody, ale i mzdy a platy. Na inflaci doplácejí vždy nejvíce ti nejchudší.

Vnímáme tedy jako velmi nešťastné a chybné řešení uvést takto negativní krok v platnost v době vysoké inflace a souvisejících rapidně rostoucích cen. Sociálně demokratičtí poslanci a poslankyně v minulosti prosadili valorizaci a zastropování věku odchodu do důchodů. Tyto jistoty nyní padají. Absence sociální demokracie v poslanecké sněmovně vede k situaci, kdy se důchodců a všech běžných lidí nemá kdo zodpovědně zastat. Vláda je lhostejná k původním strukturám sociálního státu a systematicky jej likviduje svými krátkozrakými návrhy. Ty dál jen berou již tak nízkopříjmovým domácnostem.

Přitom se vláda bojí zdanit ty, kteří na současné krizi nadále vydělávají. Pokud vláda potřebuje peníze, měla by především představit takovou daňovou reformu, která spolehlivě zajistí chybějící prostředky. A to při zachování podmínky, že státem získané či ušetřené prostředky nebudou nikoho zbytečně či existenčně zatěžovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.