ČSSD a nezávislí: Solidarita pro Prahu 4: Necitlivá výstavba farního centra na Lhotce poškodí okolní lokalitu vykácením zeleně

19.09.2022 12:18

Plánovanou dostavbu kostela Panny Marie Královny míru na Lhotce a zejména vybudování přilehlého farního centra považujeme za necitlivou vzhledem k historické hodnotě církevního objektu a jeho zahrady.

ČSSD a nezávislí: Solidarita pro Prahu 4: Necitlivá výstavba farního centra na Lhotce poškodí okolní lokalitu vykácením zeleně
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 4

Zničí vzrostlé stromy a poškodí životní prostředí okolních obyvatel. Lhotecká farnost jistě potřebuje dostatečně kapacitní prostory ke svému provozu, to by se ale nemělo dít formou developerského vytěžení daného místa bez ohledu na zájmy jeho obyvatel. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

„Na stránkách lhotecké farnosti se dočteme, že navržený projekt Centra Lhotka má být oázou v poušti panelů. V podobě, ve které je prosazován, ale spíš k poušti pro okolní obyvatele přispěje. Z farní zahrady, která dosud byla skutečnou oázou zeleně a klidu, se po zastavění stane rozsáhlý objekt s minimem přírody. I jediný vzrostlý strom, který má podle projektu zůstat, je ohrožen hloubkovými vrty pro tepelné čerpadlo. Církevní společenství mají jistě právo na to rozvíjet se a mít dostatečné prostory pro scházení se a komunitní život, ale nemělo by se tak dít na úkor okolních obyvatel. Vždyť církve tu nejsou samy pro sebe, ale slouží veřejnosti,“ říká dvojka na kandidátce Filip Outrata.

Developerské projekty, které neberou ohled na životní prostředí a snaží se území v maximální možné míře zastavět, jsou dnes problémem v celé Praze. „Stavět je potřeba, mělo by se tak ale dít citlivě a s respektem k tomu, že městský prostor není nafukovací a musí v něm zůstat klidové zóny. Developerské projekty musí být posuzovány také podle toho, jestli přispívají ke kvalitě života. Je to věc veřejného zájmu, ne pouze soukromá investice, do které nikomu nic není,“ dodává lídr kandidátky Petr Horálek.

Pro místní obyvatele představuje dostavba lhoteckého kostela noční můru. Někteří z nich proti projektu dostavby protestují ve spolupráci s občanským spolkem Pankrácká společnost, který dlouhodobě monitoruje developerské projekty na území Prahy 4.

„Nechceme bojovat proti farnosti a bránit jejímu rozvoji. Vadí nám ale arogantní a přezíravý přístup, kterým se to děje. Zeleň a vzrostlé stromy ve farní zahradě jsou pro nás místní i pro další lidi důležité. To, že je nahradí budova farního centra, není zrovna příklad toho, jak by měla církev brát ohled na druhé, navíc již dnes není v ulici dostatek parkovacích míst. Proto protestujeme proti tomuto projektu a snažíme se mu zabránit, dokud existuje nějaká naděje,“ říká Monika Jiráčková, obyvatelka jednoho z okolních domů, kterou také najdeme na kandidátce ČSSD a nezávislých: Solidarita pro Prahu 4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce