ČSSD a nezávislí: Solidarita pro Prahu 4: Vysázené stromy za každé narozené dítě pomohou zmírnit globální oteplování

15.08.2022 20:33

Obyvatelé Prahy i během letošního léta musí čelit vysokým teplotám, často tropickým, které z naší metropole dělají obtížně obyvatelné místo. ČSSD a nezávislí: Solidarita pro Prahu 4 má proto ve svých programových prioritách pro komunální volby zavedení projektu Stromy za narozené děti, který v sousední Praze 10 úspěšně probíhá už od roku 2007.

ČSSD a nezávislí: Solidarita pro Prahu 4: Vysázené stromy za každé narozené dítě pomohou zmírnit globální oteplování
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 4

Chceme nabídnout všem rodičům možnost se účastnit sázení stromu za jejich narozené dítě. Strom by si vysadili v nejbližším možném místě od jejich bydliště. Rodiče a případně i prarodiče budou mít možnost „svůj“ strom zasypat zeminou a připevnit na něj nebo blízko něj cedulku se jménem dítěte. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

„Současný primátor sice neustále v médiích mluví o tom, kolik nových stromů v Praze se vysadilo, ale už nedodává, že jde převážně o okrajové části metropole, kde to má jen minimální vliv na snížení extrémních teplot a zlepšení ovzduší. V boji proti následkům globálního oteplování příliš nepomohou ani květnaté louky, jakkoli jsou také důležité a mají i estetickou hodnotu. Věřím, že díky našemu projektu děti i rodiče získají bližší citový vztah k přírodě a zapojí se potom do pravidelné péče o nové stromy. Děti tak budou od raného věku vnímat zeleň jako přirozenou součást okolí, která jim obohacuje život,“ uvádí lídr kandidátky Petr Horálek.

Stromy budou vysazovány nejenom na pozemcích, které jsou svěřené do správy MČ Praha 4, ale i v komunikační zeleni, jež spadá pod hlavní město, a v dalších vhodných místech na základě domluvy s majiteli příslušných pozemků. „Chceme vyzvat obyvatele městské části, aby sami posílali návrhy, kam nové stromy vysazovat. Někdo může být i rád, že radnice tímto způsobem zvelebí jeho vlastní pozemek. Je nám ale jasné, že nebude vždy snadné takové prostory najít. Máme už vytipovaných několik lokalit, které přímo volají po výsadbě nových stromů. Je mezi nimi například prostor na Kavčích horách u sídla České televize a okolí konečné tramvaje na Spořilově,“ vysvětluje dvojka kandidátky Filip Outrata.  

Podle celorepublikové iniciativy „Sázíme budoucnost“ by dalších deset milionů stromů, tedy jeden na každého obyvatele ČR, vytvořilo denní zásobu kyslíku pro 30 milionů lidí nebo odvedlo stejnou práci jako 40 milionů klimatizačních jednotek. Každý strom se počítá, začít je možné kdykoli!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…