ČSSD chce prosadit v Praze družstevní bydlení

19.06.2020 5:35

Prosadit program družstevního bydlení chce pražská sociální demokracie. Krize spojená s koronavirem je podle ministra zahraničí a místopředsedy České strany sociálně demokratické Tomáše Petříčka ideální příležitostí nastartovat novou koncepci podpory bydlení pro hlavní město.

ČSSD chce prosadit v Praze družstevní bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

„Praha se tento týden rozhodla shodit ze stolu návrh paní radní Kordové Marvanové, který nebyl ideální, ale alespoň ukázal nějaký směr. Chceme představit zastupitelům a radě náš návrh a věříme, že nezvítězí politikaření, ale zájem Pražanů,“ řekl Tomáš Petříček.

„Pokud budou bytová družstva správně ukotvena v právním systému, mohou přinést na trh levnější bydlení a pomoci velkým městům při získávání sociálních bytů a při rozvoji měst jako takových. V devadesátých letech politici, opojeni fenoménem vlastnictví, v zásadě nastolili směr „privatizace“ družstevních bytů jejich členy. Tato transformace také družstva infikovala trendem volných převodů členských i vlastnických práv za tržní cenu. Role družstva jako nositele levné služby se postupně, alespoň právě v Praze, vyprázdnila. Chceme-li to napravit, bude třeba propracovanějších projektů než ten představovaný, mám za to, že se neobejdeme bez speciální právní úpravy pro neziskovou družstevní výstavbu za pořizovací cenu vystavěného bytu,“ uvedl Tomáš Petříček.

Podle předsedy pražské ČSSD Petra Pavlíka je potřeba nastavit pravidla tak, aby z toho těžili hlavně lidí, kteří by na bydlení jinak nedosáhli. „Je to změna, které by se velká města a kraje měly chytit, protože v posledních letech se bydlení stalo v podstatě nedostupné. Pro velké investory není na trhu konkurence, která by nabízela bydlení za nižší cenu. Developeři na trh pouštějí minimum bytů, aby si nekazili ceny. Proto by se do hry mělo vrátit družstevní bydlení jako vhodná alternativa, s níž mají dobré zkušenosti ve Vídni, Berlíně a řadě dalších evropských metropolí,“ řekl Petr Pavlík.

„Družstva byla a jsou doposud jednou z nejbezpečnějších korporací u nás. Bez úpadků, insolvencí. Věříme, že budou hrát významnou roli i ve výstavbě domů a bytů. A spoléháme též na aktivitu lidí, kteří v družstvu naleznou perspektivu, jistotu domova, bez jakéhokoliv omezení. Chceme tento program prosazovat jako přirozenou ideovou výbavu sociální demokracie,“ řekl dále Tomáš Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby