ČSSD na jednání v Praze odstartovala druhou fázi volební kampaně

13.09.2014 18:00

Kampaň sociálních demokratů před podzimními senátními a komunálními volbami vstoupila na dnešním jednání Ústředního výkonného výboru strany do druhé fáze.

ČSSD na jednání v Praze odstartovala druhou fázi volební kampaně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předvolební prezentace ČSSD se přesouvá od výsledků, kterých se straně za uplynulých sedm měsíců už podařilo dosáhnout, do budoucnosti roku 2015. Představitelé sociální demokracie v této souvislosti otevírají pět klíčových tematických okruhů, kterým se chtějí ve vládě a ve vládní koalici prioritně věnovat. Systematickou práci strany na programových prioritách dokládá klíčové slovo nového vizuálního sdělení – „prosadíme“.

Razantní boj s kriminalitou, tvrdý postup proti lichvě a proti zneužívání exekucí, výhodné státní půjčky na bydlení, podpora českých potravin a kontrola řetězců, silná ekonomika a nová pracovní místa. Takové jsou telegraficky řečeno hlavní body, které rámují druhou fázi kampaně sociální demokracie před podzimními senátními a komunálními volbami.

„I když vláda sociální demokracie prosadila řadu bodů ze svého programu, má před sebou stále obrovské množství práce. Postupujeme nadále systematicky. Pocit lidí, že se v Česku žije dobře, totiž nesouvisí jen se zrušením poplatků ve zdravotnictví nebo růstem minimální mzdy. Chceme kromě jiného důsledně potírat kriminalitu , včetně té drogové, zavést registr přestupků, zvýšit počet policistů v problémových lokalitách a odhalovat daňové úniky i případy korupce,“ představil první bod předseda strany Bohuslav Sobotka.

Bezpečnost přitom nepředstavuje jedinou oblast, které se chce sociální demokracie na vládní úrovni věnovat. Je třeba zesílit kontrolu nad soukromými exekutory a tvrdě postihovat jejich nezákonné postupy. S tím souvisí také další plán ČSSD – rozšířit trestání lichvářských praktik a posílit dohled nad podmínkami poskytování spotřebitelských půjček. ČSSD chce prosadit územní působnost exekutorů jako další krok ke snížení nákladů exekucí pro občany.

Podpora rodin tvoří další téma, na které sociální demokracie soustředí svou vládní odpovědnost. Záměrem je obnovit půjčky lidem na pořízení bydlení s nízkým úrokem, které by poskytoval Státní fond bydlení. Počítá se, že půjde snížit úrok nebo prodloužit dobu splácení s každým narozeným dítětem. ČSSD chce také prosadit zákon o sociálním bydlení a poskytnout obcím dotace z evropských fondů na výstavbu startovacích bytů a domů s pečovatelskou službou.

Kvalitu života v ČR zvýší také záměr sociální demokracie garantovat vysokou kvalitu prodávaných potravin. Samozřejmostí je, aby byli spotřebitelé pravdivě informování o jejich složení a původu. Obchodní řetězce pak nesmějí diskriminovat české zemědělce a potravináře. Proto chce ČSSD prosadit novelu zákona o významné tržní síle.

Pětici témat pro druhou fázi volební kampaně uzavírá oblast ekonomiky. Sociální demokracie pracuje na tom, aby se zrychlila výstavbu dálnic, opravily se silnice II a III. třídy a byly poskytnuty nové evropské dotace na podporu podnikání. Je třeba také pomoci zaměstnat absolventy, maminky po rodičovské dovolené a lidi starší 50 let. Aktivní ekonomická diplomacie je důležitou podmínkou pro otevření nových trhů pro naše firmy, vedle Číny by se vláda měla zaměřit také na Indii a Latinskou Ameriku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…