Cabicar (TOP 09): Zastupitelstvo schválilo finance na přesun dat pro nemocniční informační systém

07.05.2020 12:54

Zastupitelé Královéhradeckého kraje schválili dotaci ve výši 16,5 milionu korun pro Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který touto částkou uhradí přesun dat do nově zřizovaného nemocničního informačního systému (NIS) a integraci NIS se stávajícími systémy provozovanými v nemocnicích, jako je ekonomický systém, objednávkový systém či systém pro lékárny.

Cabicar (TOP 09): Zastupitelstvo schválilo finance na přesun dat pro nemocniční informační systém
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

„Přesun klinických informací o pacientech ze stávajících systémů do nového NIS je zásadní krok pro budoucí bezproblémový provoz našich nemocnic. Lékaři budou mít k dispozici aktuální i historická pacientská data v jednom klinickém informačním systému. V trutnovské a náchodské nemocnici navíc letos končí servisní podpora stávajícího informačního systému. Udržovat nový a starý systém souběžně bez migrace dat by bylo nepohodlné pro uživatele i zbytečně nákladné,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Projekt na vybudování nemocničního informačního systému se skládá z několika částí. Královéhradecký kraj už loni vybral dodavatele softwaru, na začátku února vyhlásil výběrové řízení na servery a datová úložiště a v současné době vybírá z nabídek dodavatelů. Kraji ještě zbývá pořídit počítače pro koncové uživatele.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí

Přesun dat a integrace se stávajícími systémy jsou dalším krokem v zavedení nového informačního systému. Součástí zakázek bude kromě migrace dat také jejich případná úprava tak, aby v novém softwaru bez problémů fungovaly.

„Náklady na integraci a migraci dat nemohly být součástí zadávacího řízení na dodávku NIS, protože jsme nevěděli, jakého dodavatele vybereme, takže jsme ani nemohli specifikovat rozsah a náročnost přesunu informací,“ doplnil Aleš Cabicar s tím, že požadovaných 16,5 milionu korun kraj uhradí z rezerv v rozpočtu.

Na vznik samotného nemocničního informačního sytému hodlá kraj vynaložit 98 milionů korun. Většinu těchto výdajů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Administraci projektu řídí krajské Centrum investic, rozvoje a inovací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.