Cabicar (TOP 09): Zdraví je jen jedno, stejně jako krajský rozpočet

11.12.2016 13:26

Úkol posunout naše krajské zdravotnictví, který mi připadl, je, věřím i úkolem pro všechny zvolené zastupitele, neboť jsem názoru, že zdraví našich občanů je jenom jedno, krajský rozpočet je jenom jeden a rovněž tak jedno by mělo být krajské zastupitelstvo.

Cabicar (TOP 09): Zdraví je jen jedno, stejně jako krajský rozpočet
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

Vážené kolegyně, vážení kolegové, sympatizanti a podporovatelé,

oblast krajských zdravotních zařízení a služeb, které mám tu čest převzít do své gesce, je značně složitý mechanismus, který zcela logicky podléhá systematickému hledání optimalizačních procesů jak na straně financování, tak samozřejmě i na straně zasíťovanosti vzhledem ke všem pěti regionům, které spravujeme.

Domnívám se, že na krytí úhrad spojených s poskytnutím zdravotní péče je v naší zemi primárně určeno kategorie zdravotní pojištění, vlastní finanční prostředky Královéhradeckého kraje by měly být cíleny na nezbytné investice, modernizace, přístrojové vybavení či opravy našich zařízení. Z tohoto pohledu je patrné, že se budu snažit o maximálně efektivní přístup nejenom k celku jako takovému, ale rovněž vůči všem našim poskytovatelům zdravotní péče, záchranné službě a ostatním subjektům v gesci zdravotnictví, přičemž se jistě otevře prostor pro debatu nad samotnou strukturou řízení a hledání efektivnějších způsobu řízení krajského zdravotnictví jako celku. Cílem tohoto snažení je snížení dotačního titulu s názvem vyrovnávací platba na zdravotní péči poskytovaného Královéhradeckým krajem, a to pokud možno na přijatelnou úroveň, která bude vstřícná a přátelská vůči krajskému rozpočtu.

Rád bych se také zasadil o přenastavení pozice vůči FN Hradec Králové jako dominantnímu zdravotnickému zařízení v našem kraji, kdy bych rád posunul pohled od řekněme přímé konkurence k nastavení vzájemně partnerských a vyvážených pozic.

Naše zdravotnictví je rovněž kromě zatížení vnitřním dluhem a investičním podfinancováním zatíženo i personální tensí zejména v oblasti sester a středního zdravotního personálu, což je nejenom v těchto dnech, ale zejména do budoucna velmi výrazným handicapem. Rád bych proto využíval všechny dostupné možnosti pro personální stabilizaci, byť jsem si vědom, že zde je Královéhradecký kraj spíše sekundantem, neboť základní ekonomické kategorie jako je např. výše platů či kotace úhradové vyhlášky záležitostí centrálních orgánů naší země.

Úkol posunout naše krajské zdravotnictví, který mi připadl, je, věřím i úkolem pro všechny zvolené zastupitele, neboť jsem názoru, že zdraví našich občanů je jenom jedno, krajský rozpočet je jenom jeden a rovněž tak jedno by mělo být krajské zastupitelstvo.  Velmi rád bych se na této cestě opíral o zdravotní výbor zastupitelstva, a to i ke skutečnosti, že členy tohoto výboru věřím, že budou doc. Leoš Heger a MUDr. Libor Seneta, a společně s ostatními tak hledal cestu za ekonomicky efektivním, profesně zdatným a pro naše občany spolehlivým, místně dostupným a přátelským zdravotnictvím, o kterém jsem přesvědčen, že si ho náš občan zaslouží a že to je v silách Královéhradeckého kraje.

Přeji Vám klidný předvánoční čas

ALEŠ CABICAR
NÁMĚSTEK HEJTMANA PRO OBLAST ZDRAVOTNICTVÍ
PŘEDSEDA KRAJSKÉ ORGANIZACE TOP 09 KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…