Černochová (ODS): Děti budou mít Na Smetance nové hřiště

12.09.2016 18:05

Multifunkční hřiště s celoročním provozem vznikne během příštího roku na pozemku na rozhraní ulic Na Smetance a Italská. Pozemek městská část v minulosti pronajímala volejbalovému oddílu a v poslední době tu dočasně hospodařil spolek Zelená zahrada. O možnost využívat pozemek pro sportovní účely požádala radnici ředitelka ZŠ Na Smetance Hana Vítová. Smetanka je jednou z nejžádanějších inkluzivních škol v Praze, počet integrovaných dětí se zde blíží téměř pětině žactva.

Černochová (ODS): Děti budou mít Na Smetance nové hřiště
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová, ODS

Žádost ředitelky Hany Vítové o poskytnutí možnosti pozemek opět využít pro potřeby žáků již schválila komise pro výchovu a vzdělávání. Nové multifunkční hřiště bude během zimních měsíců zakryto nafukovací halou, aby jej bylo možné používat celoročně. Roční náklady na provoz se budou pohybovat kolem 300 000 korun. Multifunkční sportovní areál bude využíván i ostatními základními a mateřskými školami Prahy 2, které nemají dostatečné vlastní sportovní zázemí (např. ZŠ Londýnská, MŠ Čtyřlístek, MŠ Trojlístek).

Komunitní zahradě, která se na pozemku nachází nyní, byl prostor poskytnut na jeden rok, následně byl pronájem prodloužen o další dva roky. Skončí tak v dubnu 2017. „Zástupci komunitní zahrady věděli od samého počátku, že má městská část s pozemkem jiné plány, ze kterých nemůže ustoupit. A považujeme za nefér, že to nyní neoznamují ani svým členům, ani jiným tazatelům,“ uvedla Jana Černochová, starostka Prahy 2. Právě pod ni spadá oblast školství. „Je samozřejmé, že potřeby žáků a škol jsou pro nás klíčové. Péče o tolik integrovaných dětí je složitá a vyžaduje nesmírné množství energie, práce a úsilí – a také prostoru. Paní ředitelka Vítová však již před časem nabídla členům komunitní zahrady přemístění květináčů o sto metrů dál v prostorách školní zahrady a možnost starat se o ně,“ sdělila Černochová.

Rozumný kompromis

Truhlíky se zeleninou a bylinkami je možné přemístit do prostor školní zahrady na druhé straně budovy základní školy. Ředitelka Vítová nabídla komunitní zahradě i využití dětského hřiště, sociálního zázemí, kuchyňky a skleníků. „Domnívám se, že je to velice rozumný kompromis, jakým lze dětem ze základních a mateřských škol poskytnout dostatečný prostor na sport, ale přitom dále zachovat i komunitní zahradu, která – opakuji – byla od počátku Na Smetance pouze na dobu určitou,“ dodala starostka Prahy 2.

Pozemek o velikosti 2 419 metrů čtverečních je svěřený městské části Praha 2, komunitní zahrada za něj platí nájem 24 190 korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě