Černochová (ODS): Jan Palach je pro mne synonymem hrdosti a boje za svobodu

16.01.2021 12:19

Komentář na facebookovém profilu k výročí upálení Jana Palacha

Černochová (ODS): Jan Palach je pro mne synonymem hrdosti a boje za svobodu
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Pochodeň č. 1 Jan Palach, je pro mne synonymem hrdosti a boje za svobodu. Příběh studenta, který položil svůj život za mravní ideály je silný a bolavý i po více než padesáti letech. Přes snahu vymazat jeho jméno z kolektivní paměti rezonoval jeho příběh společností v dobách komunistického temna a předznamenal i tzv. Palachův týden v lednu 1989, který byl předzvěstí pádu totalitního komunistického režimu… a jeho odkaz a slova bychom si měli připomínat stále - nejen dnes, v den 52. výročí jeho činu.

Anketa

Kdo si podle Vás nezaslouží státní kompenzace?

3%
hlasovalo: 10188 lidí
Praha 2 je s Janem Palachem spojena až symbolicky. V porodnici v Londýnské ulici se poprvé nadechl (11. srpna 1948) a jen pár bloků odtud - v Borůvkově sanatoriu v Legerově ulici (19. ledna 1969) vydechl naposledy. V této souvislosti chci znovu poděkovat historikovi Petru Blažkovi za úžasnou knihu, která mapuje místa spojená s Janem Palachem na území Prahy 2 a kterou naše radnice mohla vydat. Rovněž bych mu chtěla poděkovat za jeho soustavnou práci na připomínání Palachova odkazu a podíl na vzniku památníku v rodném domě Jana Palacha ve Všetatech.

Vzpomeňte se mnou na studenta, který obětoval svůj život, aby probudil národ z letargie a skepse. Jako každý rok jsem zapálila svíčku u stříbrné medaile ve tvaru Palachových rtů (vyrobil Otakar Dušek podle posmrtné masky, jejímž autorem je Olbram Zoubek), kterou mám v předsálí své kanceláře na radnici. Připomínám si tak díky ní každý den jeho slova: „Každý musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí.“ Každá návštěva se u rtů zastaví, vzpomene si… vždy s pokorou a úctou.

Kdo mne zná, ví, že podobné události považuji za svoji povinnost připomínat nejen jako starostka, ale také jako poslankyně. Dnešní Významný den České republiky, který ve svých kalendářích máte zapsaný jako "Den památky Jana Palacha", byl mojí poslaneckou iniciativou, a jsem opravdu hrdá na to, že tento můj návrh Sněmovna v roce 2013 schválila. Nikdy nezapomeneme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.