Černochová (ODS): Úvahy prezidenta Macrona o vzniku evropské armády jsou naivní a nebezpečné

08.11.2018 6:38

Francouzský prezident Emmanuel Macron se opětovně vyjádřil ve prospěch vzniku samostatné evropské armády na ochranu proti Rusku, Číně a v zájmu snižování závislosti Evropy na Spojených státech.

Černochová (ODS): Úvahy prezidenta Macrona o vzniku evropské armády jsou naivní a nebezpečné
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Bylo by zajímavé vědět, zda tento svůj záměr diskutoval rovněž s premiérem Babišem a prezidentem Zemanem při své nedávné návštěvě Prahy a jaká byla jejich reakce, neboť jejich postoj v této otázce je mlhavý a pro ČR klíčový.

ODS vždy odmítala a nadále odmítá podrývání spojeneckých vazeb v rámci Severoatlantické aliance, její síly a autority jakýmikoliv úvahami o vytvoření evropské armády. Za vítaný příspěvek Evropy k systému kolektivní obrany považujeme evropskou obrannou spolupráci na bázi konkrétních projektů a individuálních akcí, nikoliv však vznik celoevropské armády, která by logicky znamenala oslabení NATO. Představa, že se obrana Evropy obejde bez spolupráce se Spojenými státy, je naivní, zvláště když přihlédneme k plnění, či spíše neplnění závazků některých evropských členských zemí NATO a k výši jejich obranných výdajů v poměru k HDP.

Za nezbytné považujeme v oblasti obrany zachování silné transatlantické vazby a vyšší důraz na naplňování toho, k čemu se všechny členské státy NATO, včetně ČR, zavázaly svým připojením k Alianci i svým hlasem na jednotlivých summitech v posledním desetiletí. Výsostným zájmem našeho státu pak musí být udržení přítomnosti USA v Evropě a zamezení aktivitám, které by zapříčinily naopak jejich odchod a mezi kterými je právě i myšlenka separátní evropské armády.

Jana Černochová
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS
předsedkyně výboru pro obranu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.