Červíček (ODS): Máme před sebou výsledek

25.08.2017 7:26

Recept na zprůjezdnění vozovky mezi Chvalčí a Adršpachem v zimě? Silnice dostane závorový systém.

Červíček (ODS): Máme před sebou výsledek
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát na hejtmana v Královéhradeckém kraji Martin Červíček (ODS)

S řešením nespokojenosti řidičů, kterou vyvolává každoroční zimní uzávěra silnice mezi Chvalčí a Adršpachem přichází vedení kraje. V místě bude vybudovaný nový závorový systém s mechanickým ovládáním závor. Těmi se silnice uzavře až ve chvíli, kdy to bude stav vozovky v závislosti na počasí opravdu potřebovat. Až bude vozovka pro řidiče bezpečná, systém opět závory otevře. Funkční bude už tuto zimu.

„Na problematiku uzavírky silnice mezi Chvalčí a Adršpachem, která trvá vždy téměř celou zimu a řidičům se tak komplikuje dojíždění do práce i spojení mezi samotnými obcemi, jsem byl upozorněn samosprávami prakticky hned po nástupu do funkce. Slíbil jsem vyřešení tohoto problému a nyní máme před sebou výsledek,“ řekl náměstek hejtmana odpovědný za oblast dopravy Martin Červíček.

Kompromisem mezi bezpečností provozu na silnici mezi Chvalčí a Adršpachem a zajištěním průjezdnosti tak bude nový závorový systém, který bude doplněn o meteorologickou stanici. „Pracovníci Správy silnic Královéhradeckého kraje a Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje tak budou mít aktuální informace o meteorologických podmínkách, které v místě panují. Dále budou mít informace o stavu komunikace v zimním období a budou moci případně rychle reagovat zavřením nebo otevřením závory. Před vlastními závorami budou umístěny u křižovatky informační tabule, které upozorní řidiče, zda je úsek aktuálně průjezdný nebo ne. Řidiči tedy budou včas informováni, zda komunikaci projedou nebo musí využít objížďku,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Červíček.

Vybudování závorového systému a s tím spojených prací bylo předmětem veřejné zakázky. Dodávka služeb zahrnuje nejen vybudování závor s mechanickým ovládáním, ale i zpracování projektové dokumentace, instalačních, stavebních a inženýrských prací, zajištění zkušebního provozu, odzkoušení a zaškolení obsluhy.

Závory budou umístěny na obou stranách komunikace pro lokalitu Chvaleč i pro lokalitu Adršpach a budou dlouhé asi čtyři metry. Informační tabule s aktuálním stavem průjezdnosti bude vybavena solárním napájením včetně akumulátoru a řídící jednotky. Meteostanice bude umístěna při komunikaci v úseku mezi obcí Chvaleč a Krčmov. „Celý závorový systém včetně meteostanice a dalších potřebných prací vyjde kraj asi na 1,4 milionu korun bez DPH. Po dodavateli požadujeme, aby bylo zařízení funkční už od tohoto zimního období, aby nedocházelo ke zbytečnému omezování provozu na komunikaci,“ dodal náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček.

Komunikace mezi Chvalčí a Adršpachem byla doposud na celou zimu uzavírána, a to z důvodu neprovádění zimní údržby. Bez uzavírky bylo užívání silnice v nepříznivých meteorologických podmínkách nebezpečné, protože řidiči často nepřizpůsobovali svůj styl jízdy stavu vozovky a docházelo zde k častým dopravním nehodám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.