Červinka (ODS): Kážou vodu, pijí víno - principy Změny po volbách neplatí

12.12.2014 21:01

Koncem listopadu bylo na ustavujícím zastupitelstvu zvoleno nové vedení města reprezentované koalicí Změny pro Liberec a hnutí ANO.

Červinka (ODS): Kážou vodu, pijí víno - principy Změny po volbách neplatí
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

Nová koalice se veze na vlně étosu o tom, jak přinese na radnici nový vítr, nové směřování města a vymete staré pořádky, které městu tolik a tak dlouho škodily. Na onom ustavujícím zastupitelstvu zaznělo také mnohé o tom, jak nastává nová doba v komunikaci s opozicí, jak bude všechno a vždy s opozicí projednáváno a jak bude nová koalice vůči své opozici vstřícná. To vše mimo jiné i v souladu s předvolebními prohlášeními a proklamacemi především Změny pro Liberec. Ten, kdo na tom ustavujícím zastupitelstvu byl, musel chvílemi nabýt dojmu, že to nové volební období bude vlastně selanka, velká pohoda, kdy všichni spolu budou komunikovat, kdy bude hlasitě znít menšinový názor všech členů opozice, že o něj koalice stojí ve všech resortech či oblastech fungování města.

Od ustavujícího zastupitelstva neuběhlo ještě ani čtrnáct dní a vše už je trochu jinak. Bylo dobrým zvykem, a to za všech předchozích vedení města, že ve výborech a komisích měli možnost všechny kluby v zastupitelstvu mít alespoň jednoho zástupce. Bylo to tak za Drdy, bylo to tak za Kittnera, bylo to tak za Korytáře! a bylo to tak i za Rosenbergové.  Ale přišla nová doba, nová koalice a za Batthyániho to tak nejspíš nebude. Dnes statutární náměstek primátora Jan Korytář zaslal zástupcům všech klubů návrh na rozdělení míst ve výborech zastupitelstva a světe, div se... TOP09, KSČM a ODS mají možnost obsadit po jednom místě v Kontrolním výboru a každý z těchto klubů pak už jenom jedno místo v některém z ostatních tří. Opozici pak současná koalice nabízí předsednictví ve Výboru pro školství, výchovu a vzdělávání a v Kontrolním výboru. Po jednom místě v každém výboru dostane ČSSD a po dvou SLK. Dochází k redukci počtu členů výborů ze 13 na 11 a z celkového počtu členů 44 mají 5 míst obsadit apolitičtí experti, na kterých bude shoda napříč politickým spektrem. Začnu-li odzadu, tak o apolitičnosti expertů ve volených orgánech města nechť si každý udělá představu sám. Já se tomu trochu usmívám. Kdo je bude navrhovat? Ale dobrá, nechme se překvapit. Dále došlo k redukci počtu členů výborů. Jasně, koalice se bude ohánět akceschopností výboru a strážci městské kasy panu Korytáři se nejspíš peníze za ušetřené odměny (1100 Kč měsíčně na osobu) budou hodit, ale možná, že k redukci dochází i proto, aby se na všechny nedostalo. A to je vlastně nejvíce zarážející. Změna pro Liberec před volbami vydala své „Desatero pro Liberec“ jako deset základních principů dobré správy města. V bodě 3. s názvem „Respekt k menšinovému názoru zachováš a opozici kontrolní funkci svěříš“ se mimo jiné píše, cituji: „Opozice obsadí pozice předsedů kontrolního a finančního výboru. Každý zastupitelský klub zvolený v komunálních volbách bude mít zastoupení v každém výboru, celkové zastoupení bude poměrné”.  Koalice se nyní rozhodla, že si post předsedy finančního výboru nechá a malým klubům v zastupitelstvu zkrátka neumožní mít svého zástupce ve všech výborech. A tak po 14 dnech svého vládnutí říká nová koalice, že pro ni předvolební sliby nic neznamenají. ANO to ukázalo hned po volbách, Změna to ukazuje o pár týdnů později a nestydí se hned z počátku porušit dokonce základní principy, které tak demonstrativně na zvala Desaterem.

Když jsem před těmi dvěma týdny na zastupitelstvu poslouchal medová slova o spolupráci s opozicí, myslel jsem si o tom své. Ovšem opravdu jsem nečekal. že se skutečný přístup projeví tak rychle. Překvapuje to především u Změny, která tolik poukazovala na aroganci moci, na to, že byla v opozici válcována, aby hned po volbách zasedla ke strojům a začala válcovat víc, než to kdy dělal kdokoli před ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…