Český europoslanec Pavel Telička sleduje případ pronásledované saudskoarabské aktivistky

18.02.2015 14:48

Skupina poslanců Evropského parlamentu včetně Pavla Teličky se obrátila na vysokou představitelku EU pro zahraniční vztahy Federicu Mogheriniovou ohledně případu saudskoarabské aktivistky Suád aš-Šammaríové.

Český europoslanec Pavel Telička sleduje případ pronásledované saudskoarabské aktivistky
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Telička

Tato spoluzakladatelka diskuzní skupiny Saudská liberální síť a spolupracovnice bloggera Raifa Badawího byla v říjnu zatčena kvůli twitterovým příspěvkům, v nichž údajně popisovala saudskou společnost jako maskulinní a sarkasticky psala o náboženských textech.

Suád aš-Šammaríová byla sice počátkem února propuštěna, ale její stíhání stále trvá. Poslanci EP proto chtěli znát kroky, které komisařka Mogheriniová podnikla v  případě této pronásledované aktivistky.

V odpovědi z 16. února Federica Mogheriniová uvádí, že Evropská služba pro vnější činnost podnikla ve spolupráci s členskými státy EU a obdobně smýšlejícími partnery „několik osvětových iniciativ zaměřených na saúdskoarabské orgány“.

EU se podle Federicy Mogheriniové trvale angažuje v pokračujícím dialogu se saúdskoarabskými orgány, přičemž za hlavní problematické oblasti považuje především systém mužského poručenství a práva žen, trest smrti, reformu soudnictví, svobodu projevu, náboženskou toleranci a diskriminaci a práva zahraničních pracovníků.

Komisařka Mogheriniová také europoslance ujistila, že bude případ Suád aš-Šammaríové i nadále pozorně sledovat a prostřednictvím vhodných diplomatických cest vyjadřovat své znepokojení.

Dotaz europoslanců je k dispozici zde, odpověď Federicy Mogheriniové je zde.

reklama

autor: ANO

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.