Chabr (TOP 09): Panorama Čechova mostu bude ještě působivější

15.12.2021 21:24

Sochy na Čechově mostě po letech ožijí podle původního záměru autora. Z pochodní světlonošů budou šlehat plameny a hydry budou chrlit vodu

Chabr (TOP 09): Panorama Čechova mostu bude ještě působivější
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Jediný ocelový obloukový most v Praze z počátku 20. století projde v následujících několika letech částečnou obnovou architektonické výzdoby, která jej přiblíží k původnímu návrhu a dodá slavnostnější ráz. 

Rekonstrukce osvětlovacích a efektových systémů, kterou je pověřena městská společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP), přinese na jedné straně modernizaci, na druhé zajímavou podívanou pro kolemjdoucí – chrlící vodu ze soch hyder a šlehající plameny z pochodní světlonošů.

„Ačkoli je Čechův most nejkratším silničním pražským mostem, má pozoruhodnou uměleckou hodnotu. Revitalizace slavnostního a efektového vybavení podtrhne jeho estetické vnímání a panorama mostu bude ještě působivější. Zároveň to bude znamenat návrat ke starým časům a Pražané budou moci zavzpomínat na dobu, ve které první ocelový most přes Vltavu vznikal,“ uvedl radní pro oblast majetku Jan Chabr.

Během revitalizace budou modernizována svítidla veřejného a slavnostního osvětlení. Obnovy se dočkají i bronzové sochy ženských světlonošů držících pochodně a také tříhlavých draků – hyder, které jsou umístěny na čtyřech pilířích po stranách mostu. Právě u nich budou obnoveny původní efektové systémy z dob vzniku mostu. Draci by měli v pravidelných intervalech chrlit proudy vody do říčního koryta, světlonoši zase držet pochodně s plápolajícím ohněm.

„Z dochovaných informací se zdá, že se uvažovalo o osazení soch potrubím pro rozvody vody a plynu. Zároveň je ale patrné, že se tento záměr nepodařilo realizovat. Dnes se chystáme tuto unikátní památku oživit a poskytnout všem nezapomenutelnou podívanou,“ přiblížil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Celý systém osvětlení, spouštění a zapalování plynu a také ovládání tlakové vody bude vybaven vlastní kontrolou a možností vzdáleného dohledu a ovládání z centrály THMP. Městská společnost využije rozsáhlé zkušenosti ze scénického osvětlení na Petřínské rozhledně. Práce potřebné k revitalizaci osvětlovacích a efektových systémů zahájí městská společnost na jaře příštího roku a budou dokončeny v závislosti na postupu restaurátorských prací na sochách, moderní technika se na most dostane spolu s jejich návratem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…