Chalánková (TOP 09): Zkusím zjistit, co měla Michaláková českým úřadům zatajit

28.01.2015 18:36

Poslankyně Jitka Chalánková se zítra sejde s norskou velvyslankyní v Praze. Sporné postupy Barnevernu podle ní budí pozornost i v Radě Evropy.

Chalánková (TOP 09): Zkusím zjistit, co měla Michaláková českým úřadům zatajit
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Zítra, ve čtvrtek v 11 hodin proběhne na Velvyslanectví Norského království v Praze schůzka poslankyně a členky petičního výboru na podporu rodiny Michalákových Jitky Chalánkové s norskou velvyslankyní Siri Sletnerovou.

O schůzku požádala Jitka Chalánková v návaznosti na prohlášení norské strany ke kauze dětí Michalákových.

„Paní velvyslankyni znovu požádám o informaci, jaké skutečnosti měla podle norské strany Eva Michaláková českým úřadům zatajit. Současně ji požádám o informaci, proč děti Michalákovi žijí již čtvrtým rokem odděleně u dvou pěstounských rodin a z jakého důvodu jsou jejich kontakty s vlastní matkou a rodinou postupně utlumovány,“ uvedla k plánované schůzce Chalánková. Velvyslankyni chce také seznámit s osobní zkušeností z jednání se sociálními pracovníky Barnevernu.

Jitka Chalánková současně vyjádřila s ohledem na některé pasáže v prohlášení norské strany obavu, že si Norsko připravuje půdu pro ponechání dětí v pěstounské péči. Argumentovat může tím, že si děti v nových rodinách již zvykly. „Určitě i to bude tématem našeho rozhovoru. Podobná zdůvodnění totiž norské úřady při odmítání žádostí o vrácení dětí do péče vlastní rodiny skutečně používají. Paní velvyslankyni proto informuji, že s takovým přístupem zásadně nesouhlasím. Upřednostnění pěstounů před vlastní rodinou je současně v rozporu s vůlí české poslanecké sněmovny, která se v prosinci shodla na principech, jimiž by se umisťování dětí do náhradní péče mělo řídit.“

V souvislosti se schůzkou poslankyně Jitka Chalánková připomíná návrh rezoluce Rady Evropy (RE), který tento týden schválil Výbor Parlamentního shromáždění RE pro sociální věci, zdraví a trvale udržitelný rozvoj. Ten mimo jiné vyjadřuje znepokojení nad porušováním práv dítěte a rodičů v některých státech, kde dochází k bezdůvodným rozhodnutím o odebírání dětí nebo kde se děti bez důvodu nevrací do původní rodiny. Za tragické považuje návrh adopce bez souhlasu rodičů, ve kterých už nelze situaci zvrátit, přestože rodiče prokážou svou nevinu. Členské státy by se podle rezoluce měly kromě výjimečných případů vyhnout úplnému přerušení rodinných vztahů dětí a vlastní rodiny.

Z důvodové zprávy také vyplynuly velké rozdíly mezi počtem dětí svěřených po odebrání do péče příbuzným a počtem dětí umístěných do náhradních rodin. Nejvíce dětí míří do náhradních rodin právě v Norsku (69%) a Velké Británii (75%).

Návrhem rezoluce by se mělo Parlamentní shromáždění RE zabývat v dubnu.

Celý text rezoluce, včetně důvodové zprávy, je na webových stránkách: http://website-pace.net/documents/10643/1127812/EDOC_Social+services+in+Europe.pdf/dc06054e-2051-49f5-bfbd-31c9c0144a32.

reklama

autor: TOP 09

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…