Chalupa (ANO): Oběti nás zavazují

14.11.2015 13:35

V první řadě mi dovolte vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast rodinám obětí včerejšího teroristického útoku v Paříži a svou hlubokou účast se smutkem všeho francouzského lidu.

Chalupa (ANO): Oběti nás zavazují
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Zároveň, se vší vážností, vnímám tento teroristický útok jako útok na celé evropské společenství, jako zásadní útok na naše základní demokratické hodnoty, na každého z nás.

Schopnost zachovat i v této situaci chladnou hlavu, nepodlehnout hysterii a nepřiměřeným reakcím je jistě na místě, jde o správnou a odpovědnou reakci celé naší společnosti na snahu vnést mezi nás strach, nedůvěru a nejednotnost.

Na druhou stanu je nanejvýš potřebné se znovu a v co nejkratší době zamyslet nad efektivitou fungování zpravodajských služeb na jedné straně a schopnostech našich bezpečnostních sborů a AČR společně řešit nepředvídatelné krizové situace na straně druhé.

Zároveň to podle mého názoru znamená provést zásadní "revizi" nejzákladnějších legislativních norem týkající se bezpečnosti a obrany občanů ČR a posoudit, zda dostatečně vyhovují parametrům zcela nových bezpečnostních hrozeb. Jinými slovy - provést "revizi" celého bezpečnostního "ekosystému".

Samozřejmě - nestačí se jen zamyslet, v závislosti na konkrétních zjištění pak bez otálení zrealizovat potřebná legislativní i exekutivní opatření.

Jedním z opatření, kterými chci osobně přispět ke zlepšení stavu, je prosazení vybudování Integrovaného výcvikového centra Vyškov pro účely zásadního zefektivnění výcviku bezpečnostních sborů a AČR pro jejich společné zásahy při řešení krizových situací a tím synergicky dosáhnout další zvýšení  jejich specializovaných schopností v celé požadované komplexní schopnosti chránit bezpečnost občanů ČR.

Dále budu maximálně podporovat zvýšení efektivity "přípravy občanů na krizové situace" (nebo chcete-li "branné přípravy") a další dílčí aktivity související s občanskými aktivitami souvisejícími s obrannou země.

Mimochodem - nejen kvalita bezpečnostních sborů a AČR, ale i schopnosti každého z nás, pokud jde o naši "připravenost na krizové situace" násobně zvyšuje odolnost celé naší společnosti vůči jakékoliv agresi....

Bezpečnost Evropy = naše bezpečnost.

Na místě je i mnohem intenzivnější celoevropská diskuse nad ochranou Shengenského prostoru, včetně zásadního řešení migrační krize a dalších globálních jevů. Diskuse nad efektivitou a kompetencí celé řady orgánů Evropského parlamentu tak, aby Evropská unie byla schopna mnohem účelněji a mnohem pružněji reagovat na zcela neodhadnutelná nebezpečí - tedy zásadní kvalitativní posun proti tomu, čeho jsme v posledních letech svědky (bývalá Jugoslávie, Řecko, Ukrajina, Imigrace...).

Je na místě znovu posoudit a důrazně požadovat vyvození osobní i politické odpovědnosti pro tu část Evropské politické reprezentace, která dlouhodobě celou situaci podceňovala a svými nezodpovědnými politickými rozhodnutími přispěla k eskalaci situace, v níž se nyní celé Evropské společenství nachází, díky nimž není chráněna Shengenská hranice EU, situace kdy jednou jsou a jednou nejsou dodržovány základní legislativní normy a mezinárodní dohody, kdy vládne chaos.

Na místě je i ptát se, jak efektivně byly vynaloženy značné finanční prostředky evropských daňových poplatníků na jejich ochranu (tedy včetně příslušných platů politiků a značného úřednického aparátu Evropského parlamentu), zjistit kde tyto finanční prostředky skutečně skončily s vyvozením přílušné odpovědnosti.

Podle mého názoru úkoly, před kterými nyní Evropské společenství stojí a které bude muset řešit, nelze v žádném případě dělat s těmi lidmi, kteří evidentně nesplnili očekávání svých spoluobčanů a na celé čáře zklamali, ke škodě nás všech.

Již nepostačuje být zhrozen, šokován, pronášet velká slova. Je potřeba konat, konat rychle, odpovědně  a bez ohledu na "politickou korektnost" nečekat až se něco stane - už se bohužel stalo, oběti nás k tomu zavazují...

Bohuslav Chalupa
místopředseda výboru pro obranu PSP ČR

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…