Chalupová (ODS): Máme několik variant, které jsou určitě vhodnější

02.03.2023 18:20

Berounská rada odmítla opoziční návrh stavby tělocvičny v ZŠ Preislerova jako nereálný

Chalupová (ODS): Máme několik variant, které jsou určitě vhodnější
Foto: ODS
Popisek: ODS

Rada města Berouna považuje „alternativní studii“ stavby tělocvičny na 2. ZŠ Preislerova, kterou v posledních dnech veřejně prezentoval opoziční zastupitel Martin Veselý, za zcela nedostatečnou pro možnost odborné diskuse. Opozice se snaží vytvořit dojem, že by stavba pro potřeby školy měla zároveň vytvořit zázemí pro berounský basketbalový klub. 

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31658 lidí
Přímé náklady by v případě realizace narostly v řádech desítek milionů korun a významně by se prodražily i provozní náklady. Radním to osobně potvrdil i autor „studie“, který ji považuje jen za podklad pro jednání, nikoliv pro vytváření konkrétních závěrů.

Rada města se na odmítnutí navrhované nerealizovatelné varianty jednoznačně shodla poté, co si materiál nechala posoudit od autorů původního projektu a dalších stavebních odborníků. Radní města Beroun to dnes sdělili v tiskové zprávě.

„Plně chápeme, že berounští basketbalisté potřebují nové moderní zázemí a v tomto směru také s basketbalovým klubem jednáme, máme několik variant, které jsou určitě vhodnější. Projekt tělocvičny na ZŠ Preislerova, který je nyní vypracovaný, splňuje původní záměr pro výuku tělesné výchovy a s tím spojené provozní náklady na vytápění a větrání,“ uvedla starostka města Soňa Chalupová (ODS).

Podle místostarosty Dušana Tomča (Nezávislí Berouňáci) je stávající plán nejvhodnější z hlediska potřeb školy i omezení v době stavby. „Jsem aktivní sportovec a chci hlavně ctít zájmy dětí a jejich sportování ve volném čase. Potřebu basketbalového hřiště chápu, ale na ZŠ Preislerova to prostě z mnoha důvodů není možné,“ řekl Tomčo. Podle jeho slov by navíc případné řešení basketbalové haly neúměrně zatížilo provoz školy a prodloužilo nedostatečnou kapacitu pro výuku tělesné výchovy místních dětí nejméně o dva roky.

Místostarosta Ing. Michal Mišina (ANO + nezávislí kandidáti) zároveň upozornil, že „alternativní studie“ neřeší řadu zákonných omezení a nesmyslných finančních nákladů, například bezbariérovost stavby. Na jejím základě podle jeho slov opozice nepravdivě prezentuje naprosto klíčové parametry celého projektu. „Studie neřeší zastínění tříd v ostatních budovách školy, provoz školy v době výstavby, architektonické začlenění budovy do areálu školy, nutnost bezbariérového přístupu, tedy nového výtahu, nezabývá se zvýšenou potřebou vody pro areál, nemožností vybudovat dostatek parkovacích míst a řadou dalších velmi klíčových parametrů. Opozice je samozřejmě bagatelizuje, ale jejich dopad je jasný. Projekt takto navržené basketbalové haly s veškerým potřebným zázemím by byl dražší o desítky milionů korun. Navíc nikdo neřešil, o kolik by se reálně zvýšily provozní náklady. Jsou to skutečně vyšší desítky procent. Proto budeme pokračovat podle dříve veřejně prezentovaného projektu,“ uvedl Mišina.

Autoři původního projektu těsně splnili parametry osvětlení a oslunění pro stávající učebny hlavně v prostředním pavilonu A. Nově uvažovaná studie předpokládá atiku haly ve výšce 12,75 m oproti původním 9,02m. Navíc je umístěná částečně před okna pavilonu nad spojovací chodbou, takže se významně přibližuje ke stávajícímu pavilonu. Posouzením studie lze dovodit, že nová hala by zastínila pavilon A a západní učebny ve 2.NP i 3.NP by nebylo možné používat, protože nesplní normu na osvětlení a oslunění.

Sportovní hala pro ligové zápasy by navíc měla splňovat možnost veřejného sledování zápasů. Nová studie prokazuje, že původně zamýšlené umístění tribuny pro diváky není z prostorových důvodů v této hale řešitelné.

Rada města nadále podporuje projekt sportovní haly pro basketbalisty, nyní prověřuje nejméně tři možnosti vybudování takového projektu a s vedením berounského basketbalového klubu je v úzkém kontaktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.