Chomutovští politici píší hejtmanovi kvůli nemocnici

09.05.2015 13:10

Zastupitelé města Chomutova tento týden zaslali otevřený dopis hejtmanovi Oldřichu Bubeníčkovi (KSČM). Týká se chomutovské nemocnice.

Chomutovští politici píší hejtmanovi kvůli nemocnici
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Vážený pane hejtmane,

obracíme se na Vás jako zastupitelé i jako občané města Chomutova, neboť jsme zneklidněni dlouhodobým vývojem i současným stavem nemocnice v Chomutově. Ještě v roce 2000 patřila chomutovská nemocnice mezi zařízení poskytující péči v řadě základních i nadstandardních oborů medicíny a snesla srovnání s nejlepšími nemocnicemi v kraji. Vysoce specializované obory, jako onkologie, nukleární medicína či stimulační centrum, nabízely péči daleko přes hranice okresu i kraje. V průběhu následujících 15 let došlo postupně ke zrušení řady lůžkových oddělení (ORL, plicní, kožní, urologie) a k odchodu nemalého počtu kvalifikovaných lékařů. Tím byla jednoznačně  omezena poskytovaná zdravotní péče.

Nemocnice přešla do majetku Ústeckého kraje a byla následně integrována do Krajské zdravotní, a. s. Převedení pod Krajskou zdravotní však ke zlepšení situace rozhodně nevedlo a stagnaci nemocnice ještě prohloubilo. Snížení počtu lůžkových oddělení bylo zdůvodňováno racionalizací zdravotní péče s tím, že umožní efektivní využití prostředků pro zbývající části nemocnice. To se však nestalo. V současné době je v nemocnici patrné zanedbání dlouhodobé údržby budov a interiérů. Některé prostory nebyly delší dobu vymalovány, jsou poškozené zdi i stropní podhledy, a to včetně  prostor pro pacienty. Řada zdravotnických přístrojů je zastaralá a na hranici životnosti. Výrazné opotřebení je patrné i na lůžkách pro pacienty a ostatním vybavení. Snad ještě závažnějším problémem je nedostatek lékařů a chybějící systém podpůrných nástrojů pro příchod nových absolventů.

Naše zneklidnění nad budoucností nemocnice posiluje i skutečnost, že v dokumentu „Strategie podpory zdraví a rozvoje zdravotních služeb v Ústeckém kraji na období 2015-2020“ není postavení naší nemocnice nijak definováno a není zřejmé, jak by měla nemocnice vypadat za dalších 5-10 let.

Jsme si vědomi, že v nedávném období byly v chomutovské nemocnici investovány velké prostředky do některých přístrojů. V nedostatečně udržované nemocnici s nedostatkem lékařů však ani špičkové přístroje nepomohou zajistit kvalitní péči o pacienty.

Vzhledem k tomu, že stav nemocnice považujeme za alarmující, obracíme se na Vás jako na hejtmana Ústeckého kraje s žádostí o řešení zásadních problémů nemocnice a zároveň máme zájem s Vámi jednat o případných možnostech podpory nemocnice ze strany města. Za nejdůležitější problémy nemocnice v Chomutově nyní považujeme zejména zajištění dostatku lékařů, zlepšení stavu údržby a v neposlední řadě stavební úpravy řešící nevyhovující pavilonový systém a zřízení centrálního příjmu nemocných. Zcela nezbytná je podpora základních medicínských oborů, bez nichž žádná nemocnice nemůže dobře fungovat.

Vážený pane hejtmane, pozitivně vnímáme snahu vedení Krajské zdravotní, a.s. i Ústeckého kraje o zlepšení stavu všech nemocnic na území Ústeckého kraje a nabízíme spolupráci města v oblasti nemocnice Chomutov. Doporučujeme uskutečnit schůzku za účasti zástupců KZ, a. s., ÚK a statutárního města Chomutov, na které bude dohodnuta forma této spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…