Chudoba: Anděl Páně i letos zachraňuje kostely

10.07.2020 6:31

Projekt „Anděl Páně pomáhá kostelům“ pokračuje na Rychnovsku i v roce 2020. Promítání slavné pohádky se o prázdninách uskuteční dvakrát - v pátek 10. července v Sedloňově a v sobotu 15. srpna v Bělé.

Chudoba: Anděl Páně i letos zachraňuje kostely
Foto: Facebook
Popisek: Drahoslav Chudoba

Loni v létě proběhla první charitativní akce v kostele v Bělé. Za účasti režiséra Jiřího Stracha se tu promítala pohádka Anděl Páně. Výtěžek ze vstupného putoval do kasičky na opravu kostelíku. Akce byla úžasná, atmosféra jedinečná a sešlo se nás téměř pět set. Projekt se nám mezitím rozvinul, o spolupráci mají zájem další starostové,“ říká iniciátor projektu Drahoslav Chudoba. 

Charitativní projekt „Anděl Páně pomáhá kostelům” odstartoval o prázdninách 2019 a teď se rozšířil do dalších obcí. Jeho cílem je záchrana a rekonstrukce zchátralých kostelíků na Podorlicku. Sbírka na obnovu kostelů probíhá tradičně v jednotlivých obcích, obvykle za účasti režiséra Jiřího Stracha. Během charitativního letního večera se promítá jedna z pohádek Anděl Páně. Výtěžek ze vstupného putuje do kasičky jednotlivých obcí a použije se na opravu kostela. Loni se první promítání konalo v Bělé a díky všem návštěvníkům se vybrala obdivuhodná částka. Letos se promítání plánuje na pátek 10. července v Sedloňově od 20:30 hodin a na 15. srpna opět ve vesničce Bělá. Lidé si mohou nejen popovídat s režisérem, dozvědět se tajemství o připravovaném třetím díle oblíbené české pohádky, ale také přispět na dobrou věc. 

V Královéhradeckém kraji evidují téměř 120 zchátralých církevních památek. Kostely a kaple jsou poničené, polorozpadlé nebo dokonce torzální. Opravit by jen v rychnovském okrese potřebovalo 12 kostelů a 22 kaplí. „Je mi líto, když vidím památky chátrat. Naši předkové museli vynaložit obrovské úsilí, aby jednotlivé kostely postavili a my je necháváme ležet ladem a pustnout,“ vysvětluje Drahoslav Chudoba.

Právě kvůli záchraně památek vznikl před dvěma lety charitativní projekt „Anděl Páně pomáhá kostelům“, jehož iniciátorem byl právě Drahoslav Chudoba. Tváří projektu se stal sám režisér populárních pohádek Anděl Páně Jiří Strach. Ve spolupráci s obcemi Liberk - Bělá, Sedloňov, Javornice a Přepychy se Jiří Strach aktivně účastní místních kulturních akcí. Výtěžek z těchto akcí pak putuje na spolufinancování rekonstrukce objektů a jejich interiéru.

První vlaštovkou projektu bylo odlití nového zvonu v kostele v Přepychách před dvěma lety. Poté přišel na řadu kostel sv. Jana Nepomuckého v Bělé u Liberka. „Teď se Bělá pyšní krásným nasvíceným kostelem, který prochází celkovou rekonstrukcí. Vždycky to tak ale nebylo. Kostel byl zchátralý, zarostlý trávou, okna byla vysklená. Slýchal jsem, že jediná pěkná budova ve vsi je kravín,“ vzpomíná Drahoslav Chudoba. Díky pomoci místních lidí, hasičů a myslivců, kteří si rádi udělali brigádu, se okolí kostela nejdříve vykácelo, posekalo, uklidilo. „Oslovil jsem pana kardinála Dominika Duku, pozval jsem ho k nám do kostela a celý projekt jeho rekonstrukce se tak mohl odstartovat. Slovo dalo slovo, pan farář podal žádost o peníze na opravu kostela a vše mohlo začít,“ dodává Chudoba.V současné době je opravená téměř celá střecha kostela, jsou hotová nová okna a je krásně nasvícený. Zbývá dodělat kousek střechy a fasáda.

Dalšími adepty na rekonstrukci jsou kostel Všech svatých v Sedloňově. Sedloňovský kostel je tři sta let starý a už pět let chátrá. Na základní opravy kostela potřebuje obec sehnat 4,5 milionu korun. „Kvůli havárii v nosných konstrukcích stropu je náš kostel zavřený a neslouží ani církevním účelům, ani ke kulturním akcím, které jsme v něm pořádali,“ popisuje starostka Sedloňova Hana Ježková. „Jsem proto velice ráda, že se podařilo náš kostel zahrnout do jedinečného projektu Anděl Páně. Věřím, že i díky němu bude náš kostel brzy sloužit všem a bude zase okrasou obce,“ dodává starostka.  

Převzato z profilu politika

Drahoslav Chudoba

  • BPP
  • Nezávislý kandidát do Senátu v obvodu Rychnov nad Kněžnou
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Drahoslav Chudoba

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.